vrijdag 29 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 15

Dag 15_ Vrijdag, 28 Januari 16  '20:00  UTC -3


Afgelegde afstand : 167NM,waarvan 151NM dichter bij doel
Gemiddelde snelheid : 6,95Kn
Knopen wind : 10-20Kn O
Positie : 14°04'N52°012'W
Koers  : 240°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 509NM
 
 
Net voor het diner en zonsondergang, gaat de SPI toe en vlinderen we uit met grootzeil en genua/voorzeil.
Onder de sterrenhemel schrijf ik, tijdens mijn wacht, mails naar familie en vrienden. Leuk om dagelijks toch een beetje nieuws van iemand te ontvangen via deze weg. Leve de technologie!
Ook deze nacht krijgen we om de beurt een bui over ons heen. Een vliegende vis heeft weer geprobeerd om gratis mee te liften met taxi Zensation, tijdens the Captain zijn wacht. Maar zwartrijders worden zonder pardon uit de taxi gegooid!
Reeds vroeg wordt ik gewekt om bij het eerste daglicht mee SPI te zetten. De wind is ingezakt en we hopen zo toch wat snelheid en mijlen te halen. In de loop van de dag krijgen we af te rekenen met enkele wolken en wat regendruppels. Telkens zijn ze van korte duur en zorgen voor een vlagerige, aantrekkende wind. Hierdoor wordt er allert gestuurd, zodat de SPI mooi bol blijft staan. Ondertussen blijft het warm en zonnig en zien we enkele regenbogen.
We spotten in de verte een zeilboot...er is dus toch nog iemand op deze grote plas. Even later maken we contact met hen via VHF en maken een leuk praatje. Het zijn Amerikanen die reeds vijf jaar geleden vertrokken zijn en nu ook onderweg zijn naar Martinique. Zij hebben reeds de plekken en route gedaan, die voor ons nog moeten komen. We spreken af om elkaar in Martinique te treffen en samen, tijdens het uitwisselen van ervaringen, iets te drinken ;-)
We gaan sneller en na enkele uren zijn ze weer uit ons zicht verdwenen...
Eigenlijk zouden we graag een bevoorradingsschip treffen voor wat extra groenten en fruit, want onze verse voorraad is uitgeput, uitgezonderd nog wat uien, sjalot en een halve komkommer. Omkomen van de honger gaat nog niet direct gebeuren, want we hebben nog heel wat blikvoer en dergelijke voorhanden. In de vriezer zit nog zalm en kabeljauw en in de koelkast nog twee Lidl-kippetjes. En...de koelkast doet zijn werk nog steeds goed. Het verkleinen van de ruimte heeft zijn vruchten opgeleverd. Maar een groenten- & fruitkraam zo ergens onderweg zou wél een gerief zijn ;-)
Wanneer we afklokken is het precies twee weken geleden dat we grond onder onze voeten voelden. Toch raar, als je er zo over nadenkt...