maandag 9 mei 2016

St. Martin, Marigot 13(Caraïben)

Maandag, 9 mei '16

Een jaar geleden had ik deze tekst geschreven, maar kreeg die niet over mijn lippen... Toch wil ik deze met jullie delen op deze speciale dag, die een dubbele feestdag voor ons is.

Speech:

Veertien jaar geleden, met Valentijn, begon ons avontuur met een 'lange Chinees zonder tanden'.
Sindsdien hebben we samen mooie plekjes & paradijsjes op onze aardbol mogen ontdekken.
Precies acht jaar geleden, op 9 mei 2007, vertoefden we met onze voetjes in het zand op het idyllische eiland Mauritius en stapten samen in het Huwelijksbootje.
Geert's getuige had net z'n zeilcursussen en yachtman afgerond en als huwelijkskado mochten we met z'n gezin mee op zeilweekend. En van een microbe naar een virus, werden we gebeten en besmet!
Samen gingen we op cursus en zwoegden voor examens...
Charterden zeilboten in Nederland, Kroatië & Griekenland en genoten van het zeilen, de vrijheid, natuur, water, wind en rust.
We hebben al héél wat watertjes doorzwommen en woelige baren en stormen doorstaan...
Één ervan was zelfs een 'Aliën' die als een BOM op ons viel! Samen met familie & vrienden en een fantastisch medisch team, hebben we die bevochten en overwonnen!
En nu staan we hier...voor een nieuw hoofdstuk in ons leven: samen met ons prachtig zeiljacht 'Zensation' willen we de wereldzeeën bezeilen.
Hier willen we jullie mee van laten genieten en bedanken, want zonder jullie stonden we hier niet en zouden we dit niet kunnen ondernemen...
Ne SUPER dikke, dikke, dikke merci voor jullie liefde, steun & vriendschap!
En we hopen jullie ergens ter wereld te mogen ontvangen op onze dame en mee te nemen in onze avonturen...

Liefs,
Cindy & Geert & Zensation
:-* <3

Antwerpen, 9 mei 2015

St. Martin, Marigot 12(Caraïben)

Zondag, 8 mei '16

De wind is gaan liggen en meteen stijgt de vochtigheid en temperatuur. Geert begint meteen aan een schilderondje van de vlakken, kiel, roer en extra laagje op de waterlijn .
Ondertussen maak ik schoon schip en doe de afwas in de kuip in bakken/manden, dat is veel handiger doordat de inhoud groter is en ik daar ook met water kan morsen ;-)
In de namiddag testen we de afsluitkranen van de toiletten. Één kraan is te straf en zit vast en Geert draait de sluiting over... Het is zondag, toch is er iemands atelier open, maar die verwijst ons naar de watersportwinkels morgen.
Vijf minuten later klopt er iemand op de romp. Hij heeft toevallig toch een kraan gevonden! Super, zo kan Geert verder werken, maar overweegt om meteen ook de leiding/buis te vervangen. Dus morgen toch nog even naar de watersportwinkel.
Al snel is het tijd voor een borrel bij Ria & Peter op de Helena en genieten we van lekkere saté's en hamburger vanop de BBQ. Njammie, wat worden we weer heerlijk verwend en vertoeven we weer in fijn gezelschap. Leuk, na alweer een klusdag...nog enkele te gaan!

St. Martin, Marigot 11(Caraïben)

Zaterdag, 7 mei '16

Héél de nacht heeft de wind gehuild en geblazen en onze paalwoning daverd soms door de trillingen van de mast. Boven in de kuip is het heerlijk winderig en verfrissend terwijl de temperaturen al snel opklimmen.
Al vroeg in de morgen is er heel wat beweging op het plein. Om 8u begint de rommelmarkt hier op de werf en iedereen die iets van bootmateriaal wil verkopen of kopen is welkom. The Captain is nieuwsgierig en gaat voor dat het event begint al rondsnuffelen...Hij die anders een rommelmarkt mijdt, is eerder dan mij aan het snuffelen! Snel ontbijten en dan gaan we samen een kijkje nemen. Het is een gezellige drukte om ons heen en zoals steeds zijn er heel wat bruikbare en nuttige spullen te koop. We scoren een elektriciteitskabel met oprolsysteem met extra inplug-stopcontacten en enkele gastenvlaggetjes van ei-/landen die we nog gaan bezoeken. Zo ontmoeten we een Portugees-Chinees koppel met hun kindje die ook door het Panamakanaal gaan. Misschien zien we elkaar volgend jaar op de Pacific.
Weer aan boord, treffen we een zwerver die rond de boot hangt. Het is Ton van 'True Blue', Dominique is even naar België. We voorzien de eenzaat van een ontbijt: cappuccino en wentelteefjes ;-)
De werfleider Keith en collega arriveren. De poten worden verzet! Joepie! Zensation wordt zelfs van drie extra steunen voorzien, zo staan we nog stevig met elf poten, dat is veiliger met de huidige wind.
Geert vliegt er meteen in en schuurt de vlakken m.b.v. een schuurmachine en zet dan de eerste laag primer.
Ondertussen wordt het drukker op het plein. Er is ook een drank- en eetstandje en de vele bezoekers maken het zichzelf gemakkelijk op de pick-nick-tafels en verteren goed. De masseuse Sylvia, een Spaanse jonge dame, is ook aanwezig en geeft massages aan wie die wenst. We horen haar elke morgen op het plaatselijk netje: VHF kanaal 10. Telkens als we haar aankondiging horen, denken we: 'ja, wij willen wél een massage!' Haar massage tafel ligt heel de tijd vol en haar handen gaan stevig te keer. Ik maak een afspraak voor ons twee: full body massage van elk een uur.
Even later verhuizen we haar massagetafel onder Zensation en geniet ik van een diepe drukpuntmassage in de schaduw van onze dame, terwijl Geert ze nog voorziet van anti-fouling... Tja, even een gek beeld en dat ontgaat de passanten niet en moet op de gevoelige lens worden vastgelegd. Daarna is het aan hem om te relaxen en van de massage te genieten. Zo voelen we ons toch een beetje herboren. Good job, Sylvia, thanks.
Er hangen heel wat plakkers en dronken lui rond en met véél bier en muziek genieten ze van hun na-rommelmarkt-feestje ;-)
In de kuip genieten we na van ons zen-moment en zien in de lagoon een dinghie met twee zwaaiende mensen in...het zijn Ria & Peter van SY Helena. We hadden op Marine Traffic reeds gezien dat ze in de baai lagen en waren net aan het overwegen of we de windgolven gingen trotseren om ze op te zoeken. En dan staan ze hier plots: telepathie! Het is geleden van La Gomera, San Sebastián, dat we elkaar gezien hebben. Dus even bijkletsen hoog in onze kuip. Gezellig! Wordt morgen vervolgt bij hun aan boord.
Onze drankvoorraad heeft aanvulling nodig en wanneer ik de winkelkar uitlaad en op de band plaats, zodat Geert het na het scannen op de steekkar kan laden, schieten de kassiersters samen in de lach...dit is voor hun de omgekeerde wereld: een vrouw die tilt en sjouwt... Nou, ja, toch een cultuurverschil! In Anguilla vonden ze het ook al raar dat ik het papierwerk deed, terwijl the Captain even het weerbericht bekeek...
De avond valt en de laatste dronken feestvierders hun kaarsje is uit en de stilte en rust is weergekeerd. Er is weer plaats aan de receptie om te zitten en te internetten. Met al dat werk hebben we ook heel wat blog-achterstand, d.w.z. van andere cruisers die we volgen via hun blog. Dus even checken, hun schrijfsels kopiëren en in notities plakken. Als we dan even tijd hebben kunnen we ze aan boord bijlezen.
Met Franse kaasjes en baguette sluiten we onze dag af...