donderdag 15 december 2016

Curacao, Santa Cruz(Caraïben)

Woensdag, 14 december '16

Gisterenavond rolden we behoorlijk...het zou een bewogen nacht worden ;-)
Al bij al genoten we een redelijke nachtrust en is de ankerplek tegen het ochtendgloren gekalmeerd.
Nog enkele uren worden gespendeerd aan het herschikken, intasten en invoeren van alle proviand en laatste boodschappen. De inventarislijsten zijn compleet en zo hebben we weer een duidelijk overzicht van wat we kunnen nuttigen.
The Captain maakt ondertussen aan dek schoon schip en maakt gebruik van een waterrijke regenbui die het dek uitbundig spoelt. De bijboot wordt met een wonderproduct weer als nieuw.
Een snorkeltocht komt er niet van...de ene moment is het te warm, de andere te bewolkt en dan zijn we te druk met iets bezig. De verfrissende dompelingen aan de zwemtrap zijn alvast heerlijk en van harte welkom.
Een school geelvintonijnen die rond de boot jagen zorgen voor een ontspannend tussendoortje vol spektakel!
We lijken weer even alleen op de wereld: geen mens op het strand en geen andere boten... heerlijk :-)

Curacao, Spaanse Water - Santa Cruz(Caraïben)

Dinsdag, 13 december '16

We maken nog een keer gebruik van de gratis winkelbus van supermarkt 'Vreugdenhil' om de laatste boodschapjes te halen.
Nog even 'dag zeggen' bij enkele cruisersvrienden, schoon schip maken en om 13u anker ophalen.
Met een boot vol lekkere Nederlandse producten, frisgeurende was en Duvel verlaten we het Spaanse Water.
Op voorzeil vertrekken we richting Willemstad. De grote kleurrijke gebouwen en de drie bezoekende cruiseboten zien we reeds van ver. Eens daar voorbij neemt de wind af en zetten we het grootzeil bij.
In de verte zien we dolfijnen in grote getale, voor ons, jagen op opspringende visjes. Ze hebben geen tijd om met de boeg van onze dame te komen spelen. Toch zit er hier en daar nog een tuimelaar bij die even enkele meters boven water een kunstje toont :-))
Na een fijn zeiltochtje van vier uurtjes, droppen we het anker in helder turquoise blauw water van de baai Santa Cruz, aan de westkant van Curacao.
Hier gaan we nog enkele dagen vertoeven, alvorens door te varen naar Aruba.

Curacao, Spaanse Water 11(Caraïben)

Maandag, 12 december '16

Ons plantenbakje wordt eindelijk weer bevestigd met een nieuwe bieslook- & muntplant. Ze krijgen een mooie plaats onder de zonnepanelen. Altijd lekker verse kruiden, hopelijk overleven ze deze weersomstandigheden!
Tegen de middag nemen we de bus naar Willemstad. Aan het busstation, aan het Waaigat, willen we bij de overdekte, open keukens van 'Plasa Bieu' een lekker lokaal soepje eten. Jammergenoeg zijn we weer net te laat, de lunch is al volop aan de gang en de soep is uitverkocht bij alle keukens... :-(
Een verse fruitsmoothie, met extra bijvullen (de mixbeker met de overschot wordt naast je beker gezet, zodat je na enkele slurpen je beker weer kan vol schenken!) vult onze buikjes.
Eerst langs de verschillende autoriteiten om uit te klaren en dan de kerstversiering in de stad vastleggen met de camera.
We willen in de wijk 'Pietermaai' nog enkele bar/restaurants bezoeken die tot de 'must-see' plaatsen behoren volgens vrienden. Vanaf Punda is het een kleine wandeling.
Vroeger was 'Pietermaai' een gevaarlijke buurt en nu is het de 'Place to Be'! Wanneer je met locals praat over Pietermaai, vertellen ze je al gauw dat je er een paar jaar terug echt niet wilde komen. Het was er gevaarlijk, ’s nachts kon je er niet veilig over straat lopen en er stonden veel vervallen huizen. Nu, zijn we een paar jaar verder en zijn heel wat panden opgeknapt. Je slaapt er in hippe design hotels als Pietermaai Appartments of luxere hotels als Avila Beach Hotel en ’s avonds kun je er uit eten bij Ginger, Mundo Bizarro, BijBlauw of Restaurant No5. Live muziek of BBQ’s vind je in Pietermaai ook volop, ga bijvoorbeeld eens naar Rock Beach, 27 of naar Miles Jazz Cafe. Zwemmen kun je in Pietermaai bij Saint Tropez in het zwembad of je loopt wat verder door naar de stranden van het Avila Beach Hotel. De gebouwen hebben een prachtige bouwstijl en een kleurrijke uitstraling.
En zo gaan we nog even wat drinken bij 'Saint Tropez, BijBlauw en 27'.
In Punda dineren we bij de Surinamer en daarna gaan we nog even de aangestoken kerstverlichting bewonderen. De Koningin Emmabrug of pontjesbrug kreeg een extra lichtgordijn bovenaan gespannen. Mooi. Klik, klik,... een laatste blik op deze stad en dan met de bus terug naar het Spaanse Water en naar huis dinghieën.

Curacao, Spaanse Water 10(Caraïben)

Zondag, 11 december ' 16

De oude buitenboordmotor moet opgeborgen worden. Hiervoor moet de tank leeg en wordt de schroef in een diepe emmer met zoetwater gedraaid.
Een heel gedoe om dit alles aan boord te kunnen uitvoeren en hem dan op zijn nieuwe plekje in onze 'garage' te plaatsen.
The Captain maakt een takelsysteem om de nieuwe, zwaardere motor op de steun aan de reling te krijgen. De motor kan er net tussen en op...oef, dat is een meevaller.
In de namiddag gaan we naar KoKoMo Beach waar een 'Woodstock' festival is van verschillende bands van het eiland, waaronder die van onze vriend Antoine, 'Caribbean Courage'. Het thema 'Flower Power' is bij vele bezoekers aanwezig a.d. h.v. hun kleding en haartooi... volgende keer gaan we ook een bloemenkransje of haarlintje op ons voorhoofd binden ;-)
Een hippiemarktje zorgt voor extra sfeer. De muziek is top en we genieten...

Curacao, Spaanse Water 9(Caraïben)

Zaterdag 10 december '16

De nieuwe buitenboordmotor is toegekomen en met behulp van vrienden met een wagen, kunnen we onze nieuwste aanwinst naar het dinghydok krijgen en in ons Dinghietje leggen en vervoeren. Er staat behoorlijk wat wind en gepekeld komen we aan boord. Volgens the Captain gaat dit vanaf nu NIET meer voorkomen, met onze 9.8Pk. Snel wordt ons nieuwe renpaard geïnstalleerd en ingewijd...we scheuren over het Spaanse Water! Captain 'Schumacher' is HAPPY :-)) Welle weg!!! Wauw...wat gaan we snel!
Tegen de avond hebben we een afspraak met vrienden in Willemstad: nml. de gezellige buurt/wijk 'Pietermaai'. Hier is een kerstmarkt. Net zoals in België staan er kraampjes met leuke spulletjes die wél al dan niet met kerst te maken hebben en met eten & drank. Jenever, glühwein of vuurkorven zijn ver zoek... maar de sfeer is er wél. De vele leuke bars/restaurants, die hier gevestigd zijn, zijn extra sfeervol aangekleed. Wanneer de zon ondergaat, zorgt de kerstverlichting voor een extra kerstgevoel. Mooi <3
Weer aan het Spaanse Water, sjezen we in het donker terug naar huis tegen de wind en -golfjes in en...we houden het droog! Leuk zo'n zwaardere, snellere motor waar we met z'n tweeën mee in plané gaan ;-)

Curacao, Spaanse Water 8(Caraïben)

Vrijdag, 9 december '16

Regen, onweer, regen, onweer, regen... de voorspellingen kloppen! Sinds gisterenavond horen we het rustgevende geluid van regendruppels op de luiken... het geeft ons een cocoongevoel en nostalgie van België & Nederland.
Tegen de morgen lopen de regenopvangbakken alweer over!
Bij de weerberichten lezen we dat het 'slechts' 30°C wordt... Hi, hi, hi,...
Inventaris wordt verder gemaakt en producten gesorteerd.
The Captain experimenteert met de nieuwe externe harde schijven. De andere harde schijven zijn toe aan wat sorteerwerk. Je zet er maar dingen bij op, leent uit, krijgt er nog extra dingen op en zo staan: kaarten, pilots, muziek, series, films, foto's e.d. allemaal door elkaar, op alle schijven van alles iets...
Technisch hebben we toch nog een probleem: Met dit grijze weer en de vriezer in werking komen we wat energie te kort, daarom draait de motor...maar the Captain is niet tevreden over het percentage waarmee de batterijen worden bijgeladen! Dan toch maar voorlopig de nieuwe diodebrug met slechts 'twee' uitgangen installeren, in afwachting van diegene met 'drie' uitgangen, die binnen enkele weken meekomt vanuit België. En ja hoor, zo is de laadenergie weer perfect!
Tussen de regenbuien geraken we tegen Happy Hour bij 'Pirates Nest'. Maar ook daar houden we het niet droog en valt de live-music letterlijk in het water, alsook ons geplande etentje. Een alternatief stilt onze behoeften en alsnog eten we lekker in een aangename sfeer.

Curacao, Spaanse Water 7(Caraïben)

Donderdag, 8 december '16

Uitstap van de dag: met de gratis winkelbus van 'Vreugdenhil' naar de Supermarkt Vreugdenhil. Een mooi initiatief van de winkel en slim bekeken om de tientallen zeilers en 'live-a-boards' bij hen te krijgen en die voor extra inkomsten zorgen ;-) Dagelijks, uitgezonderd op zondag, komt de bus om 8u30 naar de vissershaven en neemt je mee. Om 10u pikt de chauffeur de klanten met boodschappen weer op en zet ze weer netjes af aan de vissershaven waar alle bijbootjes aan het dinghydok liggen.
Het is de eerste keer dat we van deze service gebruik maken, aangezien we geen wagen hebben, één kunnen lenen of met iemand kunnen meerijden. In Bonaire maakten we hier ook een keer gebruik van, maar dat was dan van en naar 'Albert Heijn/Van den Tweel'. Toen kreeg ik al stress bij de gedachte slechts één uur de tijd te hebben in de winkel! Tja, deze winkel kennen we ondertussen al en veel hebben we niet nodig. Van de 1u15' tijd, blijken we al snel een klein uur over te hebben! Ni te geloven, voor mij, hé, maar echt waar ;-)
Tijd genoeg om in de cafetaria te vertoeven, waar we wat drinken en met andere cruisers praten tot we gaan afrekenen. Ja, een extra pluspunt van deze uitstap is het sociaal evenement: je leert weer andere cruisers kennen of tatert bij met bekenden.
In afwachting van de nieuwe buitenboordmotor wordt er gedacht aan een opbergplek voor de oude. De garage wordt helemaal uitgeladen en bekeken welke spullen eventueel een andere plek kunnen krijgen om ruimte te creëren voor de motor. De dinghy wordt aan dek gehesen om de juiste afmetingen te hebben van de buitenboordmotor en hem af te tuigen om te passen op z'n nieuwe plekje.
Druk bezig, even niet opletten en een vreemd geluid...is er iets in het water gevallen? Achter de boot zien we een leeg vat drijven richting de mangroven en de eilandjes! De bijboot is geen optie, want die ligt zonder motor op het dek. Ik spring meteen het water in en zet de reddingsactie in. Het lege gewichtloze vat wordt door de wind snel verder van me weg geblazen... Zonder zwemvliezen is het best zwaar en al snel voel ik gras aan mijn lijf, het is vrij ondiep aan de mangroven en de eilandjes en vind het creepy om de bodem te raken. Ik geef op en zwem terug, ondertussen is ons Dinghietje weer opgetuigd en laten we hem snel te water en varen naar het vat, dat ondertussen tussen twee rotsen ligt te dobberen. Voorzichtig varen we over de ondiepte en met de pikhaak kan ik hem binnenhalen! Reddingsactie gelukt ;-)
Ja, die vaten zijn van levensbelang: voor extra water, diesel, benzine en...RUM!
Terwijl The Captain voor de bootspullen zorgt, controleer ik de proviand in de bilge, pas de lijst aan en probeer extra ruimte te toveren.
Met de komende oversteek (Stille Oceaan) en de weken die we op de San Blas Eilanden gaan vertoeven in het achterhoofd, is het tijd om wat blikvoer uit te testen.
Wat schaft de pot: Hongaarse Goulash van 'Unox' met frietjes. De diepvriesfrietjes worden als experiment in de omnia-oven gelegd. Er wordt zwaar onweer voorspeld, dus wil ik geen oververhitte oven om ons elektronisch apparatuur te beschermen! Na 15' en geen enkel merkbaar resultaat gooi ik de frietjes in een pan. Dat gaat beter, ze krijgen een kleurtje en worden krokant. De smaak van de goulash is heel lekker, wél ontbreekt er wat vulling: meer vlees. Maar als je je inbeeld dat je na enkele weken zonder winkel, verse producten of een zelfgevangen visje, dit op je bord krijgt...dan zullen we zeker NIET klagen!
Resultaat Bliktest één: geslaagd ;-)