zondag 24 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 10

Dag 10_ Zondag, 24 Januari 16  '20:00 UTC -2
Afgelegde afstand : 147NM,waarvan 157NM dichter bij ons doel
Gemiddelde snelheid : 6,12Kn
Knopen wind : 10-20Kn ONO
Positie : 15°03'N 038°27'W
Koers  : 250°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 1311NM


De maan is deze nacht nog helderder, mooier en voller...het helder licht begeleidt ons tijdens de nachtwacht. De laatste suikerwafels van de mamie worden verorberd...jammer :-( Het wordt ook steeds warmer en de heren doen hun nachtwacht in korte broek.

De koers en de deining zorgen voor een woelige oceaan en rond vier uur trekt de wind aan. Vooraan in de punt wordt ik al vroeg wakker gerold...

We starten de dag met het klaarzetten en -leggen van de kotterfok op het dek en vinden drie dode vliegende visjes. Na het ontbijt trekken we de kotterfok open en bomen we hem uit aan stuurboordkant, naast de genua die aan bakboord kant uitgeboomd is. Nu varen we echt 'melkmeisje'! Hopelijk kunnen we zo nog dagen varen en trekt de wind nog wat aan.

We sluiten af met alweer een prachtige zeildag ;-)
 
 


 


Oversteek Atlantische Oceaan dag 9

Dag 9_ Zaterdag, 23 Januari 16  '20:00 UTC -2
Afgelegde afstand : 138NM,waarvan 143NM dichter bij ons doel 
Gemiddelde snelheid : 5,95Kn
Knopen wind : 10Kn NO
Positie : 15°32'N   035°44'W
Koers  : 257°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 1468NM


De nachten worden steeds warmer en aangenamer en de volle maan zorgt voor extra verlichting, ook al zijn er af en toe wolken die als spelbreker er voor drijven.

Bij dageraad zetten the Captain en ikzelf al voor 8u SPI. Het is een bewolkte dag en de wind is vlagerig. Zensation geniet wanneer ze van een golf surft en meer dan 10kn snelheid haalt en wijzelf glunderen :-)

Maar plots horen we in de namiddag een knak...de spinnakerschoot aan stuurboord knakt en we hebben plots 'a flying SPI'! Geen paniek. De spi-val los en we kunnen de spinnaker laten zakken en binnenhalen. Met z'n drieën hebben we onze handen vol, het gaat allemaal goed en vlot. Spijtig...we hadden nog wél tot het donker kunnen verder varen met SPI. Alweer een schoot om in te korten... Slijtage is enorm! Elke dag wordt alles gecontroleerd.

Voor het avondeten dreigen er enkele donkerdere wolken en we halen even de spiboom weg van de genua. Na het eten bomen we hem weer uit en zetten de zeilen voor de avond/nacht in vlinder-stand.