dinsdag 23 oktober 2018

Trip: Tonga: Ha’apia: Lifuka, Pangai - Nieuw-Zeeland: Noordereiland, Opua


Dag 5: Zondag, 21 oktober ‘18, 13u45 - Maandag, 22 oktober ‘18, 13u45
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 181NM
Gemiddelde snelheid: 7,54kn
Gemiddelde knopen wind: 13kn
Afstand tot bestemming: 250NM
Positie: 31°22’66S 176°18’40E

De stroming was enkele uren later in ons voordeel, lekker extra mijltjes kado. Yeah. Daarna komt ie dwars in, noch tegen, noch mee. De snelheid zit er redelijk in, de golven vlakken af en de zee wordt rustiger. De temperatuur onder de buiskap zakt verder, van 20° naar 18°C, maar de gevoelstemperatuur ligt een aantal graden lager. We zijn blij met elk straaltje zonneschijn en een warmwater douche. Door de frissere buiten- & watertemperatuur, ligt het energieverbruik aan boord een pak lager, de koelkast & vriezer draaien zuiniger, hierdoor laden de batterijen, zelfs bij grijs weer, toch nog op. Enkel na dag 1 hebben we motor gedraaid om de batterijen te laden, dus de koude levert iets positiefs op ;-).
Het blijft steeds langer licht, we kunnen ons niet meer herinneren dat het na 19u nog licht is en zelfs de zon nog schijnt! De wachten worden opgeschoven en er wordt een uurtje bij mij afgepitst, om zo doende the Captain voldoende rust te geven tijdens de donkere momenten.
We hebben een fijne nacht met een droge kuip, een groeiende maan aan een heldere hemel die ons bijlicht. Hier en daar een groeiende squall bij de buren geeft ons even een beetje meer wind & snelheid en dan weer wat minder.
Zulke nachten, daar tekenen we voor.
Met een zonnetje en blauwe lucht starten we een nieuwe dag. De wind shift, van halve wind naar een knikje in de schoot. Onze dame vaart lekker door en de zee wordt vlakker, de Grote Oceaan is verandert in de Oosterschelde!
Weer geen levende ziel om ons heen te zien, ook al weten we dat ze er zijn, enkele mijlen van ons verwijderd op deze grote plas water, allen onderweg naar Nieuw Zeeland.