maandag 8 juni 2015

Brest-Morgat(FR)

Zondag, 7 juni '15

We varen de 'Rade de Brest' af en zetten verder koers naar het zuiden. We gaan in kleine etappes richting Lorient. Daar willen we woensdag of donderdag zijn om de Volvo-Ocean-Race deelnemers zien toe te komen. En daartegen treffen we waarschijnlijk onze vrienden van Anastasia daar, ze zijn deze namiddag vertrokken in Nieuwpoort en varen enkele dagen door, want willen dit evenement in Lorient ook beleven.
Op aanraden van vertrekkersvrienden varen we naar een baai. Het zicht onderweg is ongelooflijk mooi. Moeder Natuur heeft hier prachtig werk geleverd! Ongelooflijk die rotsen, gesteenten die hier en daar uit het water rijzen. We geven onze ogen de kost. Wauw, vanop het water hebben we een mooie kijk op dit alles.
De baai voor Morgat is ook de moeite en het water heeft een prachtig blauwe kleur. Hier heb je al een beetje '50tig tinten blauw' ;-)
We droppen ons anker en even later varen we met de dinghy naar de haven. Morgat is gezellig en in het zonnetje, uit de wind, is het zalig warm. We gaan op zoek naar een café waar ze vanavond de voetbalmatch van Frankrijk - België uit zenden.
Tegen 21u zakken we terug af richting het strand om te supporteren voor ons Belgisch elftal. Oeps vergeten dat het een 'Wet-landing' zou zijn...brrr het water is friskes!
De WiFi in het café is super. Terwijl the Captain met een La Chouffe supportert, heb ik de kans om de blog te posten en een beetje te facetimen en te Whatsapp-en.
De Belgen doen het goed en de Franse stamgasten supporteren ook voor de Belgen. Oei... op het einde wordt het nog spannend, maar we kunnen de avond met een goede uitslag afsluiten. 
Nu de dinghy in, met natte voeten...Barr... en in het donker ons sterretje(=ankerlicht) van Zensation gaan zoeken en lekker in slaap gewiegd worden achter ons anker. Sweet dreams

Brest(FR)

Zaterdag, 6 juni '15

My B-day! Voor ik mijn kroontje opzet, stop ik de twee wasmachines van de haven vol, neem ik een douche en swanjeer men kapsel. Voilá, je suis pret!
Ik geniet van 't zonnetje terwijl ik op de bank wacht op de droge was en op the captain. Hij is om een baguette, maar wanneer de was- en droogmachine hun werk hebben gedaan,  is er nog geen baguette of captain te zien... Misschien komt hij hier wel aan met een enorm kado/verrassing voor mij!
Tuuuuut...neen, neen, hoor! Na drie gesloten bakkers en kilometers(volgens hem), stappen en klimmen richting stad, komt hij toe met slechts een baguette :-(
De kuiptafel wordt gedekt, de bimini open gezet en we toosten met roze champagne op het nieuwe cijfer. Happy B-day to me! Fantastische,  bubbelende start van 'mijn' dag :-)
De stad lonkt en we trekken erop uit. Het zicht vanaf het kasteel op de haven en de "Rade de Brest" is super. In de stad rijdt de tram in het midden door een mooie aangelegde boulevard met winkels. Als je naar beneden kijkt, lijkt het wel op San  Francisco met die tram en de helling. We zijn bijna berggeiten van al dat klimmen en dalen van de afgelopen weken ;-) Buiten Heist-op-den-Heuvel (Heist), zijn wij ni veel gewoon, hé.
Gisteren had ik reeds een restaurant voor vanavond uitgekozen. Maar we hebben nog zoveel meer keuzes gezien vandaag... Dat maakt het er niet makkelijker op. Maar, ik blijf bij mijn eerste keuze: een deluxe hamburger-restaurant aan de haven, waar mini-hamburgers op de kaart bij tapas staan. Ze zien er schattig uit en smaken naar meer. Als hoofd-gerecht-hamburger kies ik er één met een tartaar van zalm en the captain één van steak tartaar. Dit alles in een zelfgemaakt broodje met groenten en frietjes. Ja, ja, normaal staat een hamburger pas op het einde van mijn verlof op het menu. Maar ja, zolang ga ik nu niet wachten en de bikini-momenten moeten nog komen en zullen ook wél blijven ;-) Trouwens, het was toch een gezonde(re) versie, hé en een kei goeie keuze 4 my Birthday! En als toetje  neem ik er een aardbeien-milkshake bovenop en krijg ik er extra versiering en een mini-donut bij voor mijn verjaardag ;-) En mijn lovertje lepelt gretig aan zen coupe créme. 
Een geslaagde dag met felicitaties via kaartjes, mails, sms, whatsapp, Skype en FaceTime. Toch fijn dat we allemaal zo bereikbaar zijn en contact kunnen hebben met elkaar. Tnxxx voor de fijne dag.

Nog even een prachtige tekst die alles zegt (staat op mijn verjaardagskaart):
'Om te onthouden op je verjaardag en iedere dag'

In plaats van te wachten op een speciale gelegenheid, 
Kan je ook iedere dag vieren wat een kostbaar geschenk dit leven is.
Respecteer het, koester het en leef elk moment ten volle. 
De belangrijke dingen in dit leven zijn niet de rijkdom en roem.
Die zijn maar tijdelijk.
Echt geluk komt van binnenuit als we dankbaar zijn voor alles 
waarmee we gezegend zijn - in het besef dat we niet nog meer nodig hebben.
                          
                                                                                       Jason Blume

L'Aber Wrac'h-Brest(FR)

Vrijdag, 5 juni '15

Tijd om even de dieseltank bij te vullen. We eten ons fruitslaatje nog even op in het zonnetje in de kuip en verlaten dan het dorp. Maar de zon verlaat ons ook. De lucht wordt grijs en wat mistig. Enkele uren later laat ook de wind ons in de steek en zetten we SPI. De wind komt ons even later alweer vergezellen en we kunnen spinnakeren tot aan Brest. Het kasteel steekt boven de haven uit en waakt over alle boten.
We hebben onderweg al verscheidene kastelen/forten gezien aan de Franse kust, prachtige bezienswaardigheden en restanten uit onze geschiedenis. Maar we gaan geen prinses en ridder spelen ;-)
Brest is een grote stad en is bekend onder de zeilers. We blijven hier twee nachten.

Roscoff-L'Aber Wrac'h(FR)

Donderdag, 4 juni '15

Er liggen een aantal boten hier in de haven, die we al verschillende dagen en in havens zijn tegen gekomen. De meeste zijn reeds vertrokken, wanneer ik richting douches wandel. Het is dan wél eens zo fijn en tof, als je hun onderweg passeert of voor hen al op de volgende bestemming ligt en aan de apo... Hi, hi, hi, ik heb dan ook wat langer kunnen slapen, later kunnen douchen en ontbijten...
Het zonnetje is er en we kunnen een groot stuk met SPI varen. We gijpen een aantal keer onder SPI en ineens is onze windmeter "back a live!". Dus niemand hoeft voorlopig de mast in ;-)
In de aanloop van L'Aber Wrac'h zien we verschillende optimisten, kajakkers, enz... Het lijkt hier wel een drukke water-sport-school, allemaal kinderen die zich uitleven op het water. Wanneer we aan de steiger liggen komen er nog verschillende vrolijk en begroetend langspeddelen. Ze zijn op schoolkamp hier. Tja, dat is eens wat anders dan op bos- of sneeuwklassen, hé.
Even later komt er een klein zeilbootje toe met een Belgische vlag. De man is alleen en heeft zijn zeiljacht op de trailer tot in Lorient gebracht en is van daaruit alleen vertrokken richting Blankenberge. Chapeau! Tijdens een leuke babbel blijkt hij ook nog vertrekkersvrienden van ons te kennen. De wereld is klein... Maar op een zeilboot lijkt alles rondom jou toch groot ;-)
We trekken onze landbenen aan en gaan naar het dorp. We eindigen in een leuke crêperie/restaurant en smullen van lekkere frietjes met zelfgemaakte mayonaise en een visje. Deze keer laten we ons verleiden door de Bretoense specialiteit: crêpe avec... Mmm...