vrijdag 15 april 2016

USVI's, St. Thomas, Charlotte Amalie(Caraïben)

Woensdag, 13 april '16

Het eerste dat ik zie als ik in de kuip lig, is dat het Disney-cruiseschip in de haven ligt. Mickey en zijn vrienden zijn weer vlakbij ;-)
'Charlotte Amalie' is het paradijs voor tax-free shoppen. Althans als je van juwelen en diamanten houdt...de ene na de andere winkel bevind zich in de voormalige rumpakhuizen. De stad lijkt één groot winkelcentrum, met het hele jaar door uitverkoop. We lezen dat luxeartikelen als: parfum, sigaretten, alcohol, mode(merken), sieraden en elektrische apparaten hier vaak 50% goedkoper verkocht worden dan in het land van herkomst! Is het door dat we minder materialistisch behoevend zijn geworden, of omdat we slechts een kleine oppervlakte van woonst hebben, of omdat proviand onze belangrijkste behoefte is, dat het ons niet kan bekoren?! We lopen wél door mainstreet en aanschouwen enkele oude, prachtige Deense Koloniale bouwstijl-gebouwen. Verkopers proberen ons binnen te lokken en vele koopgrage cruise-passagiers lopen de vele winkels in en uit, al dan niet met een shoppingtas(je). Taxi-chauffeurs roepen je steeds toe: 'Back to the ship?' Ja, je hebt cruisers en cruisers...zie je het aan onze reeds een beetje getinte huidskleur of ons gedrag of uitzicht of staat er op ons voorhoofd: 'NIET geïnteresseerd!', maar we worden minder aangesproken dan de 'dagjes-toeristen'. Ook al hebben we niks nodig (misschien wél een nieuwe mini-laptop, onderwatercamera, IPad(voor mij!)) lopen we alle winkels voorbij, het is ons te druk en te opdringerig. Anderzijds hou ik van het flaneren tussen de winkels. The Captain heeft nog last van zijn kuit en dus stappen we langzaam en niet te ver, alhoewel we al snel in Frenchtown arriveren en na een natje weer terug stappen.
In de late namiddag nemen we samen met onze cruisevrienden, Brigitte & Rob een taxi-bus of beter de 'one-dollar'-bus (door de bevolking als de 'Safari'bus gekend) voor een tour van een stuk van het eiland. De kunst is om op de juiste bus te stappen, de goedkope, die waar de locals opzitten of de dure, waar enkel toeristen(v/d cruiseschepen) opzitten en waar je voor dezelfde rit wordt afgezet en het one or two-dollar ritje plots maal acht gedaan wordt! Het zijn allemaal open busjes met een dak en enkele rijen banken, waar je met z'n vijf naast elkaar kan zitten, ze hebben ook allen een het bord met 'taxi' op vermeld, alsook op de nummerplaat. Ze zijn eigendom van de bestuurder en rijden dus voor hun eigen inkomen. De ene bus heeft mooiere kleuren of decoratie dan de andere.
We belanden op de juiste bus en moeten ons met z'n vier verdelen over de banken: elk op een andere bank. Door op een belletje te drukken, hoort de chauffeur in zijn aparte bestuurscabine dat er een passagier uit wil en dan staat iedereen op of stapt uit om de laatste in de rij eruit te laten. Zo komen we in contact met de locals en schoolkinderen in uniform, maar ze zijn timide en maken niet snel een praatje.
Onderweg zien we nog meer 'Couleur local' en dat het toch ook een Caraïbisch karakter heeft: kleine huisjes, platen kotten, stort en afval overal...Jammer. Maar een vuilnisbak is in de verste verte niet te bekennen, enkele open containers zien we langs de weg staan, ver weg van de stad, maar waar moeten we in de stad onze afval achterlaten? En om een plastiek zakje meer of minder in de winkel zijn ze ook niet verlegen. Je boodschappen worden voor je ingepakt aan de kassa en telkens in twee zakjes over elkaar...kwestie van wat sterker te zijn zeker.
De façade voor de toeristen aan de waterkant, in de hotels en resorts, is mooi en netjes, maar daar achter ontdek je pas echt het leven op het eiland!
In Red Hook maken we een tussenstop en tanken we even bij in alweer een beruchte bar 'Duffy's Love Shack'. En zoals elke bar in de Maagdeneilanden, kan je ook hier merchandising: t-shirts, petjes, bekers, koelhouders, tassen, enz... Kopen met het logo van de bar op en een leuke tekening of tekst erbij. Zo maak je lopende reclame voor hen, slim bedacht!
Langs de lagoon rijden we met de bus terug naar de hoofdstad en dinghieën weer naar onze dames.

USVI's, Great St. James Island, Christmas Cove - St. Thomas, Charlotte Amalie(Caraïben)

Dinsdag, 12 april 16

Onze ochtendgymnastiek is een snorkeltripje in Christmas Cove met daarna nog eentje als middagexecise in Frenchman Bay. Daar hebben we gezelschap van een piratenboot, met de naam: 'Blackbeard Revenge'. Al snel verlaten ze met luide muziek en volgeladen met excursiemensen de baai.
Op naar de hoofdstad, 'Charlotte Amalie'(19.000 inwoners). De haven van deze stad is al sinds de 17de eeuw een belangrijke ankerplaats. In deze tijd wordt ze wekelijks door tientallen cruiseschepen aangedaan. Ook nu liggen er drie langs de kade van 'Grande Marina' en één in de andere kant van de stad, in de haven, 'Crown Bay'. Een watervliegtuig land en stijgt weer op voor Zensation. Dit is de thuisbasis en heel de dag door vliegt hij op en af in de ankerbaai tussen en langs de geankerde zeilboten en hun hoge masten. Indrukwekkend om dit gade te slaan! Spijtig genoeg drijft er héél wat plastiek rond in de kom.
We liggen in het centrum, naast de hoofdweg, waar zware 'Amerikaanse Trucks' toeterend doorrijden en Johny's hun luide motor of muziekbousters laten horen. Het stoort ons niet...het is even een ander cd dan die met natuurgeluiden ;-)
Een grote dikke grijs-zwarte wolk hangt al even boven de stad en opent dan de sluizen en een heerlijk verkoelende bui valt er gedurende een half uur uit. Het moment om 'eindelijk' ons regen-opvang-zeil te testen, maar tegen dat ze goed en wel hangt en ook de te wassen kledij ophangt, is het alweer gestopt met regenen...
Twixx ligt hier in 'Frenchtown' aan een meerboei. Voor we ons anker droppen maken we reeds een praatje en even later droppen ook zij hun anker naast Zensation. Een borrel en weer wat bijpraten volgen meteen.
Oh, ja, als jullie reeds onderweg zijn voor de pizza's ...dan kom je te laat...ze zijn op! Twee vrijwilligers hebben zich met veel plezier en honger opgeofferd om ze te helpen wegwerken ;-)

USVI's, St. John, Cruz Bay - St. Thomas, Red Hook - St. James Island, Christmas Cove(Caraïben)

Maandag, 11 april '16

Nadat we onze afval hebben weggebracht en de enveloppe met verschuldigde moering-dollars hebben afgegeven in het Virgin Island National Park Visitors Center, zetten we zeil richting het eiland St. Thomas.
Het tweede grootste eiland van de Amerikaans Maagdeneilanden, met 80km2. Het is bergachtig, dichtbegroeid en omring door prachtige stranden. Het is ook het drukst bezochte van de drie USVI's.
In Red Hook gaan we op verkenning, het is niet groot, maar gezellig met enkele bars en een mooie, verzorgde, goedgevulde supermarkt. Stappen gaat niet zo goed voor Geert, hij heeft last van pijn in zijn rechter kuit. Dus relaxen we vooral op een terras met WiFi ;-)
In de late namiddag komen we met een kaart en informatieboekjes over het eiland, onder de arm, weer aan boord en varen we op motor, tegen wind en stroom in naar het kleine eiland Great St. James. In de pilot lezen we over een mooie snorkelplek aan het eiland in Christmas Cove en een 'pizza-boot'. En ja, de boot ligt er echt en heeft heel wat klanten tegen de romp liggen. Uit nieuwsgierigheid en honger dinghieën we er naar toe en bestellen twee pizza's van 16"(=inch, hoeveel cm is dat? x 2,5 ongeveer= +/- 40cm, rekenen dit pas uit na de bestelling) Als we afrekenen(géén prijslijst) denken we dat het een vergissing is...we hebben toch maar twee pizza's besteld, toch niet voor heel de baai! Of zijn ze misschien van goud? Twee grote dozen krijgen we in ruil toegereikt...als de pizza's even groot zijn als hun verpakking, dan eten binnen tien dagen nog pizza!
Ze zijn inderdaad 'huge', we kunnen de andere cruisers best uitnodigen! De samenstelling/combinaties zijn apart, alles behalve een klassieke margharita en het deeg is lekker. Wouw, one slize vult meteen een groot deel van onze maag en stilt snel onze honger...ja, die Amerikaanse porties zijn wij kleine Europeanen niet gewoon en we laten ons er steeds door verrassen. Één of beter een halve pizza voor ons twee, van deze grootte, zou voldoende zijn. Nu kunnen we er nog lang van geleden en brengt dat goud nog wat op, door andere maaltijd-uitgaven uit te sparen.
Iemand zin in pizza?! Kom maar af ;-)