donderdag 11 januari 2018

Frans Polynesië: Tuamotus: Aratika - Fakarava

Vrijdag, 29 december ‘17  - woensdag, 3 januari ‘18(UTC -10 = -11 tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Dromend van de vele kokoskrabbetjes die we gisteren op onze wandeltocht tegen kwamen, worden we gewekt door regendruppels, van een squall, die door de luiken hun weg naar ons vinden. Na een heerlijk rustige nacht in horizontale positie zonder wachtlopen, klapperende zeilen of brommende motor, nemen we jammergenoeg afscheid van dit mooie ‘pure’ plekje. Een andere atol en bestemming wacht op ons.
Via de betonning en digitale vaarroute op de plotter varen we naar de ‘Tamaketa’ pas, aan de andere (west) kant van Aratika. Deze pas is iets dieper. Het water is als helder sparein water. Hierdoor zien we de bodem op 13m diepte en langs beide kanten van onze dame verschijnt een muur van koraal, die we in een sneltempo aan ons voorbij zien gaan... met een meegaande stroming van 5kn worden we buiten gespoeld. Een super snelle exit, zeg maar 😁
Er is wat wind... zeilen heisen dus. Enkele mijlen verwijdert van de atol, wordt het visaas 🦑 te water gelaten, al snel buigt de visstok 🎣 door en rolt de lijn verder af. Zeilen reven, snelheid eruit halen en terwijl Tim de lijn binnenhaalt, wordt ze slapper en voelt hij geen weerstand meer... de lijn is afgebroken... Maar wat zien we daar achter de boot in het water zwemmen? Twee haaien! WoW 😱. Zou er een haai 🦈 de lijn kapot getrokken hebben? Gelukkig is ie dan gebroken, die willen we niet aan boord! Wél jammer dat we alweer een visaas kwijt zijn! En waarschijnlijk zwemt er nu een haai rond met een hazenlip 😂🤣😂.
De spinnaker gaat voor anderhalf uurtje op en dan moet de motor het weer overnemen. Ondertussen groeit de ‘Muiterij’ aan boord elke dag. Zullen Tim en ik de Captain afzetten?
Tegen 15u bereiken we de ‘Garuae Pass’, aan de Noordkant van het grote atol Fakarava. Deze pas is de breedste in Frans Polynesië. In juli waren we hier reeds (zie blog 11-16 juli ‘17). Nu zeilen we het dorp 'Rotoava' voorbij, de lagoon in richting het zuiden, tot halverwege de atol (37mijl lang!) waar we net voor zonsondergang toekomen bij ‘Pakokota’ Yachtservice. Alle meerboeien zijn bezet en Fransman, tevens eigenaar van de yahtservice, Matthieu, komt in zijn bijboot een geschikte plek aanwijzen waar we kunnen ankeren. 
Aan land maken we kennis met zijn Polynesische vrouw, Agnés en hun dochtertje van 23 maanden, Hanihia (betekend: ‘Wie reeds geliefd was’). Ze wonen hier met een prachtig zicht op de lagoon. Samen bieden ze hier voor de passerende jachties enkele services aan: drankje, WiFi, wasserij, vervoer nr stad of luchthaven, bootsitten, diesel, benzine, drinkwater, diner,... En ze hebben ook enkele lodges die ze verhuren. Voor een diner zijn we te laat, dit moeten we minstens een dag vooraf reserveren. 
De volgende ochtend wordt ik samen met een gevulde waszak op het steigertje afgezet. Ik rij met Matthieu, Agnés & Hanihia mee naar het dorp, terwijl de mannen de watertank weer aanvullen.
Aan het vliegveld wordt Matthieu door een vissersboot opgehaald en de dames stoppen bij elke magasin (3 in totaal) voor boodschappen. Een extra stop bij het nieuwe patisserie winkeltje in het dorp van ‘Faka Delice’. Maar voor een bestelling moeten we alsnog langs bij Pascaline zelf. Ze kent me nog en onze shoppingtrip loopt uit door ons getater 😜 
Morgen is het oudjaar en de magasins zijn vanaf dan tot 9 januari gesloten en het eerst volgende bevoorradingschip komt pas op 28 januari!
Blikvoer en diepvries zal moeten worden aangesproken, maar dat zijn de locals duidelijk gewoon, zoals ik kan zien aan Agnés haar aankopen. Met enkele dozen eieren, aardappelen en enkele stockbroden, kunnen we op Zensation het nieuwe jaar met verse producten starten. 
Het blijft raar om te zien dat de locals hun aankopen op de ‘poef’ kopen. In een boek of op een fiche noteert de uitbater het bedrag dat de klant nog betalen moet. Dit is ‘terug in de tijd’ voor ons en ondenkbaar dat dat nog kan in deze tijd. Ieder van ons heeft al wél eens aan de kassa gestaan met een volle boodschappenkar en dan plots zien dat je je tas, portemonnee of betaalkaart niet mee hebt... Zonder pardon moet je dan je boodschappen achterlaten en om je geld of kaart gaan. 
Zelfs bij Agnés zelf hoef ik nog niks te betalen voor de rit en was... 
We laten nog een gevulde waszak achter en maken met enkele andere jachties een diner-date voor 1 januari bij ‘Pakokota’, voor we doorvaren naar de zuid pas. 
Hier liggen enkele vrienden op ons te wachten om samen het oude jaar af te sluiten en het nieuwe in te luiden. Het wordt een mooie zeiltocht van 17mijl door de lagoon verder de atol in. Bij aankomst krijgen we meteen enkele haaien-vrienden op bezoek... onze dame wordt omsingeld door wél zeven zwarte puntrifhaaien. Als het anker ligt en we het water in duiken om hen te begroeten met de camera, zwemmen ze er vandoor 🦈
De volgende morgen is het dan eindelijk zover. Hier hebben we al véél over gehoord en kijken we al lang naar uit: een dinghy-drift-snorkel in de zuid pas, ‘Tumakohua’ Pass. Dit wil zeggen dat we bij inkomende tij met de bijboot de pas/atol buiten varen en ons in het water, al snorkelend met een lang touw aan de bijboot, de atol indrijven met de stroming. Deze pas is zeer geliefd bij duikers en gekend als een smalle onderwater vallei, die de woonplaats is van van citroen-, hamer- & wittepuntrif haaien. 
Met de snorkelspullen aan duikelen we het water in, één iemand van ons houdt beurtelings de lijn van ons Dinghietje vast, zodat de anderen verder over het hoge koraal, net onder de waterlijn kunnen snorkelen. Ondertussen glijdt de onderwaterwereld langs onze duikbrillen voorbij. Vissen in allerlei soorten & kleuren, sprookjesachtige koraalformaties, enkele roggen en... verschillende haaiensoorten: zwarte puntrifhaaien, witte puntrifhaaien en enkele grijze haaien 🦈🦈🦈 Sommige komen nieuwsgierig een beetje dichterbij, maar de meesten zwemmen zonder aandacht aan ons te schenken verder.
Op het einde wordt de stroming sneller en worden we verder de lagoon ingedreven. Grappig om elkaar dan te zien voorbij zoeven 😅 Op dat moment kan je je niet tegenhouden, blijven hangen bij een visje of omkeren is niet mogelijk.
Wauw, wat was dit een spectaculaire ervaring. We zijn met z’n drieën helemaal overdonderd door het snorkellandschap. Zo kunnen we de laatste dag van’t jaar afsluiten met een extra vink op onze ‘emmertjeslijst’. 
Tegen de middag willen we van motu naar motu wandelen tot aan het resort & duikclub. Maar de hao’s ertussen zijn net iets te diep. Dus dinghieën we er naartoe. Jammergenoeg is de internet kapot (!) en kunnen we géén wensen versturen naar BE/NL, waar het ‘Nieuwe Jaar’ reeds hier om 13u LT  ingaat. 

Bij deze nog even onze wensen:

Wishing you beatiful moments,
Treasured memories and
A healthy, carefree and happy
                  2018

Het Oudjaar gevoel blijft een beetje zoek... we proberen een beetje de sfeer te vinden en met z’n negen gaan we voor het diner naar de duikclub. Wat kerstversiering en een buffet met heerlijke locale gerechten wordt ons voorgeschoteld. De haaien zwemmen onder ons op het boven water liggend terras. Nu en dan gaan ze flink te keer van een restje dat het water ingaat. Haaienvinnensoep staat niet op het menu en voor hen géén mensenvlees, zo blijven we vrienden 😜 Om 22u worden we buiten gezet, ook al zitten we reeds buiten!
De feestelijkheden worden verder gezet aan boord van één van onze vrienden. 
Met het spelletjes ‘Hints’ vullen we de resterende tijd op naar middernacht. Voor ons drie is het niet gemakkelijk om in het Engels woorden/zinnen te vertalen & uit te beelden. Maar we hebben veel lol en al snel tellen we de laatste seconden af... met een glaasje bubbels klinken we op een goede gezondheid. 
De buren zorgen voor enkele vuurpijlen en enkelen springen het water in: ‘nieuwjaarsduik’ 😂🤣😂 Wél met andere temperaturen en bewoners dan aan de Belgische kust.

De eerste dag van het nieuwe jaar starten we met een dinghydrift. Verscheidene haaiensoorten ontdekken we en honderden koraalvissen zwemmen onder en langs ons heen. Een perfect begin van het jaar 2018!
We zeilen terug naar Pakokota. Op de teller van het log verschijnt het cijfer 21000= aantal nautische mijlen rond de wereld! Officieel is onze dame dus de wereld rond 🌎🌍🌏 Maar het klopt niet helemaal, aangezien het log reeds enkele keren vast zat. Zelf zijn we met haar nog maar halfweg van onze toer samen... dus nog enkele mailen te gaan. Toch een goed excuus en speciaal moment om op te klinken, niet waar?!
Onze tocht verloopt langzaam met een rustig windje. Bij aankomst kunnen we een vrije meerboei bemachtigen en na een zwemmetje maken we ons klaar voor het nieuwjaarsdiner. Onder het licht van de volle maan klinken we. Agnés heeft een buffet voorzien met lekkere locale gerechten, het is nog verfijnder en lekkerder dan het oudejaarsbuffet. Met z’n tienen: zeven jachties en hun drie,  hebben we een gezellige avond.
Het blijft toch een beetje raar dat de meeste woningen geen deuren of ramen hebben, enkele lege voorziene ruimtes, waarin ze soms smalle stukjes glas schuin plaatsen. Mieren, gekko’s en andere insekten & dieren zijn overal thuis en zijn ook aanwezig tijdens een drankje of een etentje 🐜🦎 ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’, zullen we maar denken 😜
De volgende morgen is het even ‘aanvul’ tijd: bijtanken van water- & dieseltank, flessen-/drinkwater aansleuren en de was ophalen. Nog effe een duikje en dan weer 17mijl terug zeilen naar de zuidpas.
Na een mooie zeiltocht zien we slechts twee zeilboten liggen, iedereen is verder gevaren, dus plek en meerboeien genoeg voor ons. 
De volgende ochtend krijgt het onderwaterschip van onze dame weer een extra poetsbeurt. Hiermee zijn de zuigvis & haar kleintje blij. Hun zuignap bovenaan hun platte kop is zo grappig en lijkt op een afzuigkap 😅. Vissen en haaien komen ook op de afgeschraapte lekkernijen af. Twee grijze haaien en enkele zwartpuntrifhaaien komen even poseren met ons dobberend huisje.
Daarna is het tijd voor onze dinghydrift. Snorkels op en drijven maar met de stroom mee de atol in. Er zijn nog meer haaien dan de vorige keren en ze willen allen graag even poseren voor de camera, wat ons enkele mooie beelden oplevert. Ze lijken zo irreëel, maar toch zijn ze echt 🦈🦈🦈 en wij... wij snorkelen tussen hen! 
De stroming staat sterk door, aangezien het springtij is en zo drijven we bijna helemaal tot aan Zensation.  
Nog even wat rondkijken op enkele motu’s, bijboot aftuigen en Zensation vaarklaar maken. Morgenvroeg trekken we verder...
Maar we hebben reeds een date gepland met de haaien voor in april 👍🏽
We’ll be back!


Toelichting:
‘hao’: watergeul tussen elke motu/eiland op de koraalring van een atol