zaterdag 23 april 2016

USVI's, St. Croix, Christiansted 2(Caraïben)

Donderdag, 21 april '16

In de haven bevinden zich de douane. Daar krijgen we de informatie dat we 48u vooraf kunnen uitklaren en sturen ze ons naar de 'National Park Service' aan het Fort, om een permit te verkrijgen voor het Natuurpark en eiland: 'Buck Island'. Eerst even rondneuzen in de watersportwinkel, waar de vriendelijke uitbater ons welkom heet op St. Croix en een drankje aanbiedt. Andere bootmensen hebben hier hun tweedehands -spullen te koop liggen, héél origineel en handig, zo kunnen we een gevulde gasfles met nieuwe ontspanner op de kop tikken. Al snel is het middag en gaan we eerst lunchen en relaxen aan boord.
Rondom Zensation is het spektakel: deltavliegers worden m.b.v. een motorboot de lucht ingetrokken, zweven boven onze mast om dan naast ons weer op het water te landen!
Wanneer we voor het oude douane-kantoor staan, vinden we geen naamplaatje van het 'Nationaal Park Service', toch zou het zich in dit gebouw moeten bevinden. Beneden worden we langs de buitentrap naar boven gestuurd. Daar vernemen we dat de aanvraag voor een permit normaal een procedure is van drie dagen...oeps... Wanneer willen we er naar toe? Euh, morgen!? Per uitzondering worden de documenten ingevuld en worden we naar de overkant van de straat gestuurd, naar een ander gebouw, waar we ontvangen worden door de hoofd-ranger van het Nationaal Park. De kantoren zijn allemaal knap en modern gehuisvest in de oude Deense mooie gebouwen. Omdat we zo sympathiek en braaf eruit zien, krijgen we toestemming! Super! Zelf is hij ook sympathiek en knap ;-)
Daarna slenteren we in de stad tussen de pastelkleurige houten en stenen huizen. Het oude centrum is nagenoeg bewaard gebleven en staat nu onder monumentenzorg, ook al heeft het enkele jaren geleden enorm te leiden gehad toen orkaan Hugo in 1989 toesloeg en héél wat ravage aanrichte. Langs de schilderachtige zuilengalerijen en in verborgen binnenplaatsjes zijn nu kleurrijke winkeltjes, boetiekjes, restaurants en bars. Het is er leuk vertoeven.
Op donderdagavond is het art-walk tour. De vele handgemaakte juwelen, kleding en allerhande kunstwerken worden dan tentoon gesteld in de verschillende ateliers en winkels die hun deuren open zetten. De winkeliers/kunstenaars bieden de mensen een glaasje wijn, nootjes en kaas aan terwijl tal van muzikanten de straten vullen met leuke ritmes. Vele mensen wandelen door de straten en nemen een kijkje in de winkels. Een beetje zoals koopavond in Nederland, met een Caraïbisch tintje ;-)
Nice!