vrijdag 14 augustus 2015

Ría de Pontevedra, Playa de Silgar-Combarro(ESP)

Dinsdag, 11 augustus '15

Bij het ontwaken zien we de mist van boven het gebergte komen en zakken naar het dorp...verder in de baai ziet het lichter. We besluiten anker op te halen en verder de baai in te varen, naar Combarro, in de hoop de mist voor te zijn/blijven.
We ontbijten tijdens de tocht. Ik zit op mijn favoriete plakje aan de kajuitingang, met mijn kom cornflakes, als ik iets zie, een stuk achter Zensation. Mmm, ik ben nog niet goed wakker, denk ik...maar dan zie ik weer iets en weer. Ik spring recht, zet men kom neer en loop naar de zwemtrap. 'Dolfijnen' daar en daar, en ginder en nog... Een hele school, grote en kleine. We hebben nog maar een kwartier geleden de beach 'Playa del Silgar' verlaten en mogen genieten van de aanwezigheid van onze vrienden. Ze zijn duidelijk op visjacht. We zien tientallen meeuwen boven hen vliegen om proberen een vis te vangen, die de dolfijnen omhoog jagen. Tussen de school zit er een heuse tuimelaar/circusartiest bij: hij springt hoog omhoog en laat zich dan op zijn rug in het water vallen, hetgeen een enorme splash veroorzaakt. Dit doet hij wél enkele malen. Een grote dolfijn komt dichterbij en zwemt even naast en onder Zensation door. Heerlijk is het om zo de dag te beginnen!
We zijn al snel in Combarro en de havenmeester komt ons al tegemoet gevaren om een ligplaats te tonen. Binnen enkele uren komen onze vrienden aan...de tweede opstappers, nadat enkele weken geleden de spits er is af gebeten. We kijken uit naar hun komst en maken alles klaar om hen te ontvangen.
We gaan al even op verkenning in het dorp. Het is markt en er is veel volk in de smalle straten. De historische graanschuren en gebouwen lokken heel wat toeristen(Spaanse). De graanschuren heden we hier en daar reeds in Muros gezien. Het is een granieten gebouw, dat op vier boten, boven de grond is gezet en dat twee torentjes heeft, meestal met een kruis erop en zo lijkt op een kerkje. We dachten eerst dat het grafstenen waren, maar vroeger werd dit ter vervanging van een kelder gezet, om hun groenten- en fruitoogst en soms zelfs vis, droog te bewaren. 
Het is een leuk, gezellig dorp en veel eetgelegenheden, een mooie plek om onze vrienden te verwelkomen.
Louka, Patricia & Eric komen toe. Het weerzien is fijn en er wordt heel wat bijgebabbeld . De proviand krijgt een serieuze aanvulling van Belgische producten ;-) En we gaan van nul douchezakken naar drie, waaronder één douchepomp...meer dan genoeg reserve, voor als ze liever het ruime sop kiezen!
Na een wandeling langs de bezienswaardigheden eten we van de plaatselijke tapa's en schaal- en schelpdieren. Een mooie start van hun bezoek.