zondag 21 oktober 2018

Trip: Tonga: Ha’apia: Lifuka, Pangai - Nieuw-Zeeland: Noordereiland, Opua


Dag 4: Zaterdag, 20 oktober ‘18, 13u45 - zondag, 21 oktober ‘18, 13u45
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 183NM
Gemiddelde snelheid: 7,62kn
Gemiddelde knopen wind: 21-7kn
Afstand tot bestemming: 424NM
Positie: 28°44’43S 177°36’29E

Na het afsluiten van de dag zakt de wind verder in. Alle reven gaan uit het voor- & grootzeil. De zee wordt rustiger, het zonnetje is van de partij en we zitten rustig, dik aangekleed, op de kuipbanken te genieten van de vreedzame natuurelementen. Maar de vrede met onze omgeving duurt niet lang. Wanneer de dinervoorbereidingen getroffen worden, neemt de wind toe, alsook de deining en de golven zwellen weer aan. Daar gaan we weer! De cockpit wordt meerdere malen overmand door zoutwaterdruppels van verloren gelopen golven, keukenmateriaal & voedsel probeer ik met tien paar handen bij elkaar te houden... We hebben reeds meerdere malen ervaren, dat wanneer de zon begint te zakken, de wind toeneemt. De nu halve windse koers is de natste koers.
Na het diner maken we ons op voor wat wél eens de natste nacht, tot nu toe op deze trip naar Nieuw Zeeland, zou kunnen worden. Het dekbed komt uit haar vacuümzak en wordt in de overtrek gestopt. Droge kleding & sokken liggen bij de hand.
Bij de eerste wacht krijgt the Captain reeds enkele zoutwatervallen over zich heen. Eindelijk kiest ook hij voor de droge, beschutte warme achterkajuit om zijn wacht uit te zitten. Tijdens mijn wacht nemen de wind & golven af, het wordt weer aangenamer & comfortabeler. Maar tegen de ochtend beginnen de zeilen te klapperen. De spinnaker wordt voorbereid, dan weer neemt de wind toe, af, toe, af, toe,... twee uur lang speelt de wind met onze voeten. Uiteindelijk gaat om 9u de spinnaker er op. De koers wordt 230°-240° dat is te laag, hierdoor moeten we veel van onze richting afwijken en extra mijlen varen. Maar zo kunnen we blijven zeilen, alles beter dan motoren.
Twee uur later breekt de zon door het grijze wolkendek en zien we blauwe gaten met witte wolkjes, het klaart op en de wind weer neemt toe. De spinnaker wordt opgeborgen en het voorzeil bijgezet.
We hebben sinds gisteren stroming tegen en die wordt steeds sterker. Ondertussen hebben we gemiddeld 1,5knoop stroming tegen, vandaar het grote verschil tussen de afgelegde mijlen op het log en de nog af te leggen mijlen tot de bestemming.
Al meer dan 36u geen boot gezien of gehoord. Zensation & haar crew alleen op de wereld! Wordt vervolgt...