dinsdag 30 juni 2015

Île de Ré, Rivedoux-Plage - Saint Martin-De-Ré(FR)

Maandag, 29 juni '15

We varen terug naar de andere kant van het eiland, Saint Martin-de-Ré en pakken een meerboei op. Met de dinghy varen we tot in de droogval-haven, zodat we via de steiger aan wal kunnen=dry landing. De twee havenkommen liggen in het centrum met er omheen veel gezellige terrassen. We gaan informeren in het havenkantoor wanneer de sluisdeuren opengaan en of een plaats is, want de boten liggen in het natte dok goed volgestapeld. Er zouden wat boten vertrekken en binnen de twee uur gaan de deuren reeds open en kunnen we binnenvaren, maar een plaats reserveren kan niet, even oproepen op VHF 09.
We wandelen rond in de stad en het is al warm, heet. Op de stadsomwalling Is het uitzicht fantastisch. We komen in een overdekte markt met verse producten:groenten, fruit, vlees, vis, bakker, olijven,... De visboeren zijn reeds uitverkocht en de andere kraampjes zijn aan het inpakken, de markthal sluit om 13u en is elke dag vanaf 8u open. We kunnen morgen terugkomen. Het is heel druk in't stadje. De smalle straatjes en de terrassen zitten redelijk vol. Het is ook gezellig en pittoresk en met al die boten voor je, heb je een mooi zicht en het nodigt uit om er iets te eten of te drinken. We zoeken ons een plekje uit om de dorst te lessen en genieten ook van de omgeving en de sfeer. Pfff...het is wel héél warm, geen zuchtje wind en hier in die havenkom, put, zal het nog warmer zijn. Wat doen we? Varen we binnen of droppen we ons anker en komen we met de dinghy terug?
We varen naar Zensation en het water is plat, maar hier op het water is het toch meer lucht(ademruimte) en moet je niet tegen een ander boot aanliggen of overkruipen. En van het havengeld gaan we liever eten, dus: anker droppen.
In de late namiddag varen we terug met onze dinghy naar de haven. Het is al veel rustiger in de stad en de temperatuur is iets aangenamer door een briesje. We wandelen naar de citadel en verder rond. Op het plan hebben we gezien dat er een Lidl-supermarkt is, niet zo ver van de citadel en de stad. Morgenvroeg gaan we naar daar. Maar opeens zijn we er al bijna en we willen alvast een kijkje gaan nemen en wat we kunnen dragen en niet bederft meenemen, want we hebben al een heel boodschappenlijstje gemaakt, om de gaten in de bilge op te vullen. Joepie! Eindelijk een budgetvriendelijke supermarkt! En...met PAPRIKA chips!!! Mijn ventje is kei content. We laden in ons winkelkarretje wat we denken te kunnen dragen en stappen met twee gevulde zakjes naar buiten. Morgenvroeg komen we met onze trolley en koeltassen terug ;-)
In de stad is het nu echt rustig, de dagjesmensen zijn alweer weg en dat vinden we niet erg. Maar vanaf nu zal het overal wel drukker worden en zijn, nu dat de vakantie zo goed als begonnen is. Maar nu is er op elk terras nog plaats en we kunnen tussen vele zaken en gerechten kiezen. 
Na het eten gaan we nog op zoek naar een bar en WiFi en blijven tot dat de zon bijna onder is aan de wal. Wanneer we toekomen aan ons dinghietje, zien we dat hij met zen poepke in de modder is gezogen...LLW(=laag laag water). Oeps, daar hebben we niet meer aan gedacht! Wat nu? Nog twee uur hier zitten wachten, dat zien we niet goed zitten en tot aan onze knieën in de modder zakken...ook niet. The Captain stapt in de dinghy en trekt de schroef uit de modder en we proberen de dinghy de steiger op te trekken, z'n poepke lost goed uit de modder en we rijden hem op zijn wielen naar de andere kant van de steiger, waar wel wat water staat en hopelijk genoeg. Dat lukt ons aardig en we zijn blij als hij weer in het water ligt en we naar Zensation kunnen varen. Nou, nou, we zijn toch wél de charels, hé ;-)
Mo ons dinghietje ziet er fris en monter uit en lijkt 10 jaar jonger, wát wil je met zo'n modderbad...hij heeft duidelijk genoten van z'n SPA-treatment!