maandag 19 juni 2017

Dag 1: Frans Polynesië, Gambier Archipel, Mangareva -> Tuamotu's, Île de Hao

Dag 1: Vrijdag, 16 - zaterdag, 17 juni '17 _ 08.00 LT(local time= UTC -9)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 142 NM
Gemiddelde snelheid: 5,91 kn
Knopen wind: 10 kn
Positie: 21°08'S 136°17'W
Koers: 315°
Afstand tot bestemming: 332 NM

Al voor de wekker afloopt zijn we wakker. De bijboot nog aftuigen en vastsnoeren, anker op en we dan kunnen gaan. Reketeteketekete, het is iets over zeven wanneer de ankerketting wordt binnengehaald. Tussen de bebakening volgen we de vaargeul naar buiten. Parelboeien liggen in onze weg en alsook een Frans Marine schip dat ons even oproept en vraagt de om het vaarwater vrij te houden. Zo laveren we naar buiten. We kunnen aan onze tocht van 474NM beginnen. De voorspellingen zijn goed, 15kn wind. Uitgerekend zouden we 3 à 4 dagen varen.
Zensation voelt zich in haar sas en baant zich vlot een weg door de kleine windgolven. Kleine regenbuitjes spoelen ons voor enkele minuten. In de nacht zakt de wind in tot 7kn. Klapperende zeilen zijn niet het beste slaapliedje :-(
Gezappig dobberen we verder en het is bijna middernacht als een halve maan de omgeving verlicht. Het eerste motu (=eiland) passeren we op een 10-tal mijl. Een vogel vliegt kirrend om ons heen, elke poging tot landing mislukt. De wind neemt weer een beetje toe en we zijn nog best tevreden met ons eerste dagtotaal.