woensdag 25 mei 2016

Guadeloupe, Pointe Malendure - Îles des Saintes, Terre de Haut(Caraïben)

Zondag, 22 mei '16

Alweer een feestdag? Vorig jaar verlieten we op die dag de haven van Nieuwpoort en de Belgische wateren en véél eigen water achter tijdens het afscheid van familie & vrienden. Hier begon het echt...onze wereldreis!
Zouden we dan toch een data-memory aan het verzamelen zijn of worden we aangezet tot alweer toosten?! Straks denken ze nog dat we een probleem hebben!
Nou laat de fles water weer maar aanrukken ;-)

Ook afgelopen nacht merkten we weer veel wind op. De baai geeft ook niet echt de beschutting voor ons huisje tijdens onze afwezigheid en hier kunnen we ook geen auto huren. Dus houden we de rest van de vleugels van Guadeloupe voor een volgende keer. Tot Guadeloupe horen ook nog de omringende kleinere zustereilanden: Marie-Galante, La Désirade en Îles des Saintes. Deze laatste is een eilandengroep, bestaande uit negen eilanden, wordt onze bestemming.
Al vroeg tuigen we ons Dinghietje af en komt er een schildpad met kleine oogjes kijken wat voor herrie we maken op dit vroege uur!
Het tochtje is nog wind-veranderlijker dan gisteren. Waar komt die wind toch vandaan?!
Terre D'en Haut is één van de eilanden en daar pikken we een meerboei op. Ankeren is hier verboden, omdat het ook weer beschermd wordt. Meteen vallen de mooie peperkoek-achtige huisjes op met hun vrolijke kleuren en kleurrijke metalen golfplaten-daken. Zien we er nu een boot achterwaarts op het land liggen? Neen, het is een huis die de vorm heeft van een boeg van een schip! Het huis is gebouwtje in 1942 door Adolphe Catan, een beroemde Guadeloupaanse fotograaf. Het is privé en dus niet te bezichtigen...jammer.
In het populaire vissersstadje Bourg des Saintes zijn héél wat leuke winkeltjes, vele restaurants en kunstateliers aanwezig. Het eiland staat bekend om zijn gastronomie en kunstenaars. De mensen verplaatsen zich vooral met golfkarretjes en scooters. Deze kan je ook huren en zo het eiland verkennen. Leuk idee voor morgen. Dit is het enige eiland van de Saintes dat met het openbaar vervoer bereikbaar is: ferry of vliegtuigje. Ferries varen hier op en af van Guadeloupe en heel wat mensen stappen af en op. Heel hun 'hebben en houden' sleuren ze mee voor een dagje op het eiland. We zien ze de ferry opgaan met opplooitafels, koelboxen, muziekinstrumenten, enz... Ook hier valt het leven voor het grootste deel stil, als de laatste ferry met de dagjes-toeristen/mensen vertrokken zijn, uitgezonderd op enkele restaurants na die vooral hun langouste en andere visvangsten op het menu aanprijzen.
Onder een prachtige sterrenhemel en een volle maan is het een heerlijke avond.