woensdag 25 mei 2016

Guadeloupe, Deshaies - Pointe Malendure(Caraïben)

Zaterdag, 21 mei '16

De hele nacht heeft het flink geblazen, althans de momenten dat we even wakker waren... Bij het ontwaken is het windstil in de baai.
Het plan om Zensation hier nog enkele dagen te laten liggen op anker en een aantal dagen een auto te huren om het eiland te bezichtigen wordt in vraag gesteld. De komende dagen wordt er nog heel wat wind voorspeld en de windvlagen die hier opsteken zijn met momenten sterk.
Guadeloupe is Frans, dus hier weer lekkere verse knapperige baguette van de boulangerie en betalen met euro's. Een kolibrie fladdert vrolijk rond, maar kiest het hazenpad wanneer een auto langs z'n geliefde struik passeert, net voor ie op de memorycard vereeuwigd kan worden...jammer.
Na het ontbijt besluiten we door te varen op zoek naar een baai met minder windvlagen. De zeiltocht is er één met een hele tijd een 'ik-speel-met-je-voeten'-wind! Veel wind, minder wind, geen wind, veel wind, enz... Het is steeds goed te zien aan de rimpels of koppen op het water wat er gaat komen. Onderweg komt er een zeilboot van tegenovergestelde richting met gereefde zielen en wij op motor. En dan plots...stjakka...wind in de zielen en Zensation van recht naar een helling van 30°. Er verschijnen pieken van 40kn op de windmeter! Die valwinden en acceleratie-zones zorgen voor het actiever en anticiperend zeilen. The Captain houdt er aan de ene kant van, maar vloekt er evengoed om ;-)
Pigeon Island nadert en het is er veel rustiger dan enkele maanden geleden. Er zijn meerboeien vrij, dus zien we de kans schoon om ons eraan vast te maken en de onderwaterwereld hier te bekijken, die door Jacques Cousteau werd gekocht om te beschermen en om te toveren tot duik- en snorkelparadijs. Vele kajaks komen aangepeddeld en stranden op het eiland.
Onder ons is het meer dan 10m diep en het zicht enorm klaar/helder, het water lijkt wél Spa-rein! Grote papegaaivissen lachen ons tegemoet en zijn in het gezelschap van andere vissoorten en prachtig koraal. Tja, de heer Cousteau wist goed wat hij moest beschermen, het is hier mooi!
Tegenover het eiland ligt een baai 'Pointe Malendure', waar we het anker droppen. Hier vullen heel wat mensen het zwart/grijze strand met hun hangmatten, tafels, stoelen, koelboxen, enz... Verder in de baai staan gekleurde houten huisjes die dienst doen als bar, restaurant, duik-/snorkelclub en verhuur, kajak-verhuur, ijssalon, excursies naar Pigeon Island met glasbodemboten of andere, enz...
Het is er gezellig druk en we plaatsen ons op een strandterras om alles te bekijken.
Om 18u gaan de slagvensters toe en sluit alles. Al snel ligt het strand en de baai er verlaten bij. Door de berg wandelen we langs de weg naar de baai ernaast, maar ook hier is het leven stilgevallen en keren we terug naar onze dame voor een 'Sundowner' aan boord.