zaterdag 10 oktober 2015

Ferrugado-Baleeira, Algarve(PT)

Vrijdag, 9 oktober '15

We hebben het dorpje Ferragudo enkel nog maar aan Praia Grande gezien en bij het voorbij varen met de bijboot en het doorrijden met de wagen gisteren. We hebben nog tijd en willen graag meer zien van het dorp en de tips van Heidi & Louis volgen. Dus al vroeg varen we met ons Dinghietje richting het vissershaventje en landen op het strand, net voor de zijtak van de rivier Arade. 
De vissers zijn druk bezig met het afleveren van hun vangst en het doorlopen van hun visnetten. Er zijn smalle straatjes en sommige huizen hebben weer gevels met azulejo's/tegels. In de straten hangen, van gevel naar gevel, visnetten met versiering eraan. Het geeft een gezellige dorpssfeer. Een korte klim langs trappen, brengt ons tot aan de kerk. We  hebben dit vanop het water zien staan. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de haven van Portimão. We bezoeken ook de plaatselijke Mercado(markt binnen). Deze is véél kleiner dan degene die we reeds gezien en bezocht hebben. Na een kleine hap, keren we terug naar Zensation en tuigen ons Dinghietje af, halen het anker op en varen naar de haven. Hier vullen we onze watertank en dieseltank bij en zetten dan koers richting Baleeira. Hier gaan we nog overnachten, alvorens te beginnen aan onze oversteek naar Madeira, naar het eiland Porto Santo.
Als we Rio Arade verlaten, staat er wind uit de goede richting... Dit is niet voorspelt...er zou géén wind zijn en uit het zuidwesten. Nog even bekijken en overleggen...of we vertrekken nu of morgenvroeg? Vertrekken gaan we toch doen, maar wanneer? Stellen we het uit of profiteren we van de gunstige wind nu al?
We doen het! We stellen onze koers bij richting Porto Santo en hopen met deze oosten wind al een heel stuk zuidelijk te kunnen geraken voor middernacht. Het gaat goed en al snel hebben we beet: een bonito van 50cm. Maar terwijl we handen vol hebben met onze vangst proberen in te tomen(hij is héél hevig), valt de wind weg... Nou, we zijn nog geen uur op weg naar het zuiden. Het is nog vroeg en we zijn nog niet ver van de kust. Nog eens de weerberichten bekijken...tja, er zal niet direkt wind komen, zoals reeds voorspelt was, dus toch maar terug richting Baleeira...op motor, met een knap visje  in de emmer ;-)
Bij aankomst in Baleeira gooien we ons anker uit en kuisen de bonito en snijden hem in mootjes en stoppen de stukken in de vriezer. We eten nog wat, bekijken nogmaals het weer, maken het bed klaar voor de oversteek en kruipen vroeg in onze kooi. De komende dagen gaan we out-off-reach zijn. 450Mijl voor de boeg, we denken er drie dagen en nachten voor nodig te hebben...