woensdag 26 augustus 2015

Porto(PT) 1

Donderdag, 20 augustus '15

Wanneer we wakker worden, is de bakker reeds aan boord geweest...twee broodjes per persoon liggen in een plastiek zakje in de kuip: suggestie van de haven. Leuk en makkelijk, maar het liggeld kan hier ook wél tellen ;-) Gelukkig hebben we vijftig procent korting.
Ik ben al vroeg naar de wasmachine en kan al snel tover ik Zensation om in een droog-rek-boot  ;-)  De tweede wasmachine is voor de droogkast, maar komt er even nat uit als er in...oei, even iemand van de haven erbij roepen. Ze willen op hun kosten het voor de tweede keer drogen. Maar we willen naar de stad en niet nog eens vijfenveertig minuten wachten op de droogkast. Geen probleem, de vriendelijke dame zal onze was in de gaten houden en in de zak stoppen als die droog is en bewaren op het havenkantoor. Super! Dan kunnen we vertrekken.
Met het overzetbootje komen we op de andere rechteroever uit en de planning was om daar een tram te nemen. Het is zo'n houten trammetje zoals er in San Fransisco(USA) rondrijden. Maar we moeten nog een tijdje erop wachten en beslissen om langs de rivier al een stuk verder te wandelen. Het zou maar een halfuur stappen zijn tot aan de oude stad, maar we zien nog steeds de tweede brug niet, die aan de stad ligt...de rivier kronkelt en de brug 'Ponte de Luiz' komt in zicht. Deze verkeersbrug is met haar twee boven elkaar liggende brugdekken de meest spectaculaire van de Douro rivier. Zij is het symbool van Porto en maakt deel uit van het werelderfgoed. Ze is gebouwd door de Belgische firma Willebroeck, volgens een techniek die vergelijkbaar is met die van Eiffel, zoals 'Ponte Eiffel' op de Lima rivier in Viana(die we enkele dagen geleden zagen). We passeren véél typische portugese gevels die bekleed zijn met tegels, tegels die wij binnen zetten tegen de badkamermuur ofzo, plakken  ze hier tegen de gevels. Ook hier zien we terug gekleurde gevels. Het geeft een leuk, speels uitzicht. Aan de overkant van de rivier pronken de namen van de Porto-huizen op de daken. Een proeverij zien we wél zitten voor straks.
Eerst iets verfrissends drinken, want het is warm en van het eindje stappen krijg je wél een droge keel.
De terrasjes aan de rechteroever zijn enorm uitnodigend en het zicht is overweldigend. De 'Ponte de Luiz' is een indrukwekkende brug. We moeten de straten en vele trappen beklimmen en bewandelen...er zijn vele steile stukken en in de zon en hitte is het een hele beproeving. Onze kuiten branden ;-) Maar het is allemaal meer als de moeite waard!
De stad is overweldigend...het is een schat aan veel historische prachtige gebouwen. Het station is niet alleen aan de buitenkant mooi, de grote hal is versierd door 'Azulejo's', 20.000 mozaïeken, waarop in kleur of blauw wit(zoals Delfts' blauw) de geschiedenis staat afgebeeld. Ongelooflijk knap! Je weet niet waar eerst te kijken of naar toe te wandelen in deze grote, romantische, schitterende stad. Ook op sommige historische gebouwen prijken er prachtige mozaïeken op de gevels  We hebben al een deel gezien en gedaan, maar willen morgen terugkomen voor meer... Voor meer info over Porto en de bezienswaardigheden, wil ik jullie verwijzen naar Wikipedia of Michelien Gids, of andere reisinfo...
Tijd  voor de beroemde en gelijknamige drank te gaan proeven. We wandelen op de bovenste verdieping van de 'Ponte de Luiz', naast de voorbij rijdende trein, naar de linkeroever, waar de namen van de wijnhuizen bovenop het dak preiken, in de wijk van Villa Nova e Gaia. Maar we staan voor gesloten deuren, de Porto-huizen zijn al gesloten. Jammer, dat zal dan voor morgen zijn.
We nemen een taxi terug naar de haven en ik ga nog even langs het havenkantoor voor mijn was. De vriendelijke dame meld me dat die nog steeds niet helemaal droog is, er is blijkbaar iets met hun droogkast...ze stelt voor om hem door een plaatselijke wasserij te laten ophalen, drogen en opplooien. Als ik vraag wat dat zal kosten, zegt ze dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Ze pleegt een telefoontje en ze komen binnen enkele minuten mijn was ophalen en brengen die morgen terug. Hopelijk droog ;-)
Snel naar onze eigen droogboot en de overige was afhalen en opplooien voor die terug klammig wordt, want het is al laat en de lucht is vochtig. Met het Zensation-team gaat het snel: the Captain haalt hem van de reling en ik plooi. Ook bij Ikiro is het teamwork voor hun was ;-)
Dan is het tijd om onze eigen dugustatie-avond te starten en we toveren uit de bilge elk een porto boven: proeverij aan boord met Porto 'des huize ' en 'des huize Zensation'  ;-)  Mmm...niet slecht! Gelukkig hebben we verborgen schatten onder de vloer zitten!