maandag 14 september 2015

Lagos-Portimão(PT)

Woensdag, 9 september '15

We liggen hier voor de plage van Lagos en de speedboten, met daarachter toeristen op een banaan of andere opgeblazen waterspeelgoed, sjezen langs en tussen de geankerde boten door, aan hoge snelheid. De golven die hierdoor toot stand komen, laten de geankerde boten serieus over en weer gaan... Niet zo leuk! Zeker niet als je fijn werk of iets vloeibaars bezig bent :-(
The Captain prutst en knutselt, hij probeert de debietmeter van de watertank weer aan de praat te krijgen. Deze werkte al niet meer toen we ons Zensation kochten. De soldeerbout en ander werkgereedschap komt hierbij te pas, maar zonder resultaat. Hij pruts tot het niet meer te redden valt! Op zoek naar een nieuwe dus en het internet afschuimen. Met behulp van een vriend op het thuisfront, wordt er één besteld. Misschien is die nog tijdig leverbaar om volgende week met mijn ouders, in de bagage mee te komen naar Portugal.
Op Ikiro wordt er ook nog volop gewerkt en gezocht naar het generator-probleem. Via de Nederlandse mensen van 'Maru'(zo heet hun boot) horen we dat het voor de baai, waar we liggen in Portimão, vanaf vanacht véél deining en rollers gaan komen.
We bekijken de weerberichten en kunnen het moeilijk geloven, maar volgens de bemanning van de excursie-bootjes, is het wél zo en gaan er morgen ook géén excursies door, omwille van het te wilde water.
We besluiten dan maar om rustiger ankerwater op te zoeken, want we hebben geen zin in een nacht rollen ;-)
Wanneer we ons klaarmaken voor vertrek, komt de Vlaming Jerom(die hier woont en waar we enkele dagen geleden in de bar kennis mee gemaakt hebben), er aan gepeddeld met zijn vriendin, Mieke. Ze bevestigen het nieuws van de deining. Een uitnodiging aan boord zal voor een andere keer zijn, want we moeten door. Andy geeft ze met de dinghy nog een lift naar het strand voorbij de rivieringang, dat bespaard hen het stuk stand-up peddelen terug tegen wind en stroom in.
We halen het anker op en varen enkele mijlen verder naar Portimão, we varen voorbij het prachtige strand 'Praia de Rocha' de Algarve heeft een mooie kustlijn met de prachtige kliffen en inhammen en rotsen in het water met de verschillende kleuren. We varen de rivier 'Rio Arade' op droppen het anker voor het strand van 'Ferragudo'. Er staat een prachtig verbazingwekkend Fort 'São João' van Arade. Jammergenoeg is het in privé-bezit en dus niet te bezichtigen.
Aan de overkant ligt de haven van Portimão en er rondom staat een prachtig hotel/resort met gele en okerkleurige gebouwen. We varen met de dinghy verder de rivier op naar de vissershaven. Het is druk op de rivier van vissers-, excursie- & andere boten, met golven als gevolg van hun vaarwater, met als gevolg een natte broek, kleed of rok! Meestal bij Christel en mezelf, wij zitten vooraan in de dinghy en vangen het opspattende water en de golven voor the Captains achteraan op ;-) Deze keer is het niet makkelijk om de vaargolven te ontwijken en onze kleedjes worden goed nat! We leggen de dinghy in de haven voor het museum van Portimão, waar we de oude stad intrekken. In héél Portugal(althans waar we nu al geweest zijn) liggen klinkers/keikopjes, kleine en grote. We lopen ook hier weer op kleine lichte blinkende klinkertjes, ze lijken wél van marmer...en ze zijn ook op sommige plaatsen glad, het is dus steeds uitkijken geblazen, zeker als er nog wat helling aan te past komt ;-) In de oude stad bevinden zich héél veel Chinese winkels, waar je alles, maar dan ook alles kan vinden aan een voordelige prijs. Sommige spreken over de Chinese buurt.
In het donker(vóór 20u30 doen ze hier het licht uit) varen we terug de rivier af op zoek naar onze sterretjes...