donderdag 11 mei 2017

Ecuador, Bahía de Caráquez

Dinsdag, 2 -> woensdag, 10 mei '17

De 3 á 4 daagse (werkdagen) uitklaringsprocedure kan beginnen. Zensation wordt ondertussen vaarklaar gemaakt: verstaging checken, motor en olie nakijken, onderwaterschip schoonmaken, dek en romp afwassen, alles nalopen op slijtage, enz... 
Dagelijks staat er een bezoekje aan de Mall op het programma voor de supermarkt, Met een boodschappenlijstje lopen we de rekken door en nemen telkens wat mee. Inslaan van eten gaat hier goed. We hebben twee supermarkten en een dagelijks marktje op loopafstand. Ecuador is vruchtbaar en verse groenten & fruit in overvloed. De kippen, het vlees, vis en schaaldieren laten we voor wat ze zijn op de markt. Geen risico's nemen met dit waar, dat uren in de warmte staat en met vliegen wordt bestookt,  aan boord te nemen. De supermarkten hebben dit gekoeld en diepgevroren. Stilletjesaan blijft er niet veel meer van de verhoogde waterlijn te zichtbaar boven het wateroppervlak ;-) The Captian maakt zich zorgen of we nog wél vooruit gaan gaan! Een collega-cruiser vroeg hem wat het belangrijkste is: '0,01kn sneller varen of regelmatig een biertje, wijntje of cola-tick kunnen drinken op de idyllische ankerplaatsen... Heum,... mijn Schümietje wil het allemaal! 
Woensdag, 10 mei is het volle maan, dus springtij, ideaal om met voldoende water onder de kiel de rivier af te varen en de open zee weer op te gaan.
De weerberichten worden dagelijks herhaaldelijk bekeken. 
Hoe dichter de datum komt, hoe beter de windvoorspellingen worden.
Maandag houden we een afscheidsdiner met een potluck op Bella Ciao en de dag erna, dinsdag, 9 mei '17 vieren we onze dubbele verjaardag: twee jaar onderweg & 10de huwelijksverjaardag, met de andere cruisers, die ons verrassen met leuke attenties. Met z'n allen aperitieven en dineren we in de club.
Onze laatste dag, uren, gebruiken we om de allerlaatste verse etenswaren te kopen. De koelkast, vriezer, bilge en achterkajuit zitten vol. Hebben we genoeg bij? Hoe lang gaan we onderweg zijn?
Bij mij geen vertrekkersstress, maar boosdschappenstress ;-) Het blijft moeilijk in te schatten hoeveel waarvan... Ach ja, als't op is, is't gedaan of eten we blik. De moeilijkste uitdaging blijft hoe lang kan je iets bewaren of blijft het goed. Ik ben benieuwd hoe lang we 'vers' kunnen eten. Want ja, blikvoer is daarna de enige optie, hopelijk met een zelfgevangen vers visje erbij.
Ondertussen zijn we meubilair geworden in Bahía , vele beginnen ons te kennen: de security-mannen aan de ingang van de supermarkten, de caissières, de verkopers op de markt,...
Ons 'Spanglish' (mengeling Engels/Spaans) is er op vooruit gegaan. Alhoewel ik volgens the Captain meer 'Spanfrench' spreek (een ? Of dit woord bestaat, maar hij bedoelt een mengeling van Frans/Spaans). Hi, hi, hi,... laat hem maar lachen, maar ik kom er wél en verkrijg wat ik bedoel ;-) En ja, het Frans moet geoefend worden voor onze nieuwe bestemming.
Hiermee sluiten we Zuid-Amerika af en vertrekken we naar Oceanië, naar Frans Polynesië, Gambier Archipel.