dinsdag 2 juni 2015

Lézardrieux(FR) - Tréguier(FR)

Maandag, 1 juni '15

Even na 8u is de navigatietafel ingepalmd door the Captain. Als hij van de bakker komt wil hij eerst naar de tanksteiger varen, een ander plek innemen om te liggen of doorvaren... Een kleine 20mijl verder naar het westen is er nog een rivier met een beschutte haven: Tréguier. Als we nu vertrekken, kunnen we op de rivier ontbijten en zijn voor dat de wind aantrekt op de bestemming zijn. Dus trossen los en een baguetje eten, terwijl we voorbij de mooie natuur langs de rivier varen. Alles oogt zoveel mooier als de zon schijnt!
Met de zon en een aangenaam windje wordt een prachtig tochtje en het wordt nog mooier als, we net voor we aan de rivier toekomen, worden begroet door 2 dolfijnen. Joepie! Hier zijn mijn lievelingsdieren. Één zwemt net voor de boeg van de zeilboot naast ons, met zen vin net boven water en voor de punt. Het lijkt wel of ie zich laat voortduwen. Dan zie ik nog één aan onze boot en al snel zoeken ze elkaar op en zorgen voor een mooi synchroon schouwspel. Prachtig! Men dag kan niet meer stuk!
De rivier zelf biedt ook mooie beelden op. Veel oestervelden, prachtige woningen op de heuvels en tussen de groene natuur. En dan ineens zie je de stad en de haven verschijnen. Hier willen wel enkele dagen vertoeven, terwijl de wind zijn blaasspel op ons loslaat, we liggen hier beschut en stevig vast aan een steiger.
We gaan op ontdekking in de stad en het is hier gezellig vertoeven en heel wat te zien. De Bretoense kust bevalt ons wél, zowel qua uitzicht als de bevolking, als streekgerechten. Alhoewel er de ene na de andere créperie en boulanger naast de andere is, heeft mijn zoetebekje zich nog niet laten gaan, of toch?! Neen, neen, enkel voor een likijsje zwicht hij. Naar eigen ervaring zegt hij dat de patisserie  er steeds lekkerder uitziet dan smaakt, dus past hij hiervoor. Nog effe wachten voor hij bij onze vriendin in't Boke iets kan gaan uitkiezen en opsmullen. Maar ondertussen staat er toch een leeg coupke voor hem... Ijsjes zijn overal lekker, hé, ook al hebben ze nergens zulke lekkere warme choladesaus als Louka die maakt ;-)
Nou, we zijn blij dat we vandaag nog naar hier gezeild zijn.