zondag 27 september 2015

Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 5

Maandag, 21 september '15

Onze nieuwe aanwinst is opgeladen en mag zich meteen bewijzen! Gaten worden geboord en zonnepanelen verlegd. Apo & -hapjes en tussendoortjes worden bereid en Zensation wordt klaargemaakt voor een zeiltochtje.
Na de middag arriveren onze crew: Heidi & Louis Mast en Gaby(Heidi's moeder) en mijn ouders. Het is alweer schitterend weer en er staat een klein zuchtje, dat voor verkoeling zorgt en ons onder zeil voortbeweegt. Het is fijn om weer te varen en onze nieuwe bemanning geniet er ook van. 
We varen richting het westen, naar Benagil, daar zijn ook grotten en inhammen in de grillige rotswanden aan de kust, waar je met een bijboot kan doorvaren. 
We varen verder de Oceaan op, om de kans op dolfijnen te vergroten. We moeten opkruisen om de westelijke richting te kunnen uitgaan. Een andere zeilboot doet hetzelfde en het wordt al snel een race en het kruisen op enkele meters van elkaar maakt het spannend...halen we het of niet...geven zij of wij voorrang of is het niet nodig. Dit levert een leuk filmpje en foto's op. En sommige bemanningsleden denken dat we een aanvaring gaan maken, maar het verloopt goed en naderen als eerste Benagil.
Aan Benagil liggen al enkele grotere excursieboten voor anker en vele kleine bootjes zijn talrijk aanwezig. Aan de excursie-verkooppunten worden van de grotten prachtige foto's getoond, van een krater/gat bovenaan in de grot en enkele onderaan en dit alles genomen van in de grot, op het strand... Heidi & Louis hebben deze excursie reeds gedaan, maar nog niet die bewuste foto kunnen nemen, omdat je hiervoor op het strand moet staan en slechts zelden maakt één van de talrijke excursieboten deze stop. Dus willen we dit zelf met ons Dinghietje wél eens proberen. 
We gooien ons anker uit en tuigen ons Dinghietje op. Gaby, Louis en mijn moeder blijven aan boord. The Captain, Heidi, mijn vader en ikzelf varen uit met ons Dinghietje. Welke grot/inham is het? Eerst varen we naar de rechter kant en varen mooie inhammen en grotten in en uit en zien de 'olifant'(rotsformatie die daarop lijkt), maar nog niet de bewuste grot. Dan maar de andere kant op richting Zensation en strand. Er staat wél wat deining en ook de talrijke boten in de buurt zorgen voor golven. Hopelijk is de resterende crew aan boord nog ok en zien ze nog niet groen van al dat geschommel...
Dan vinden we de grot, met alle ogen turend naar onder water liggende rotsen, manoeuvreerd the Captain ons Dinghietje dichterbij het strand in de grot en maken we een perfecte 'wet-landing'. Het zicht is prachtig en we maken de ene foto en filmpje na het ander. Wauw! Dit is een schitterend natuurverschijnsel.
Het vertrek is minder makkelijk, doordat er een heuse branding binnenrolt door de twee openingen en er ook nog eens rotsen onder water liggen. Strategieën worden bedacht en besproken en de eerste poging mislukt. 100de liters water rollen in ons Dinghietje en we zijn alle vier tot bovenaan nat. We lachen en we gieren. Dit wordt een moeilijke opdracht. Nog even wachten en kijken hoe de golfpatronen lopen en veranderen. Nog maar eens een proberen en voilà, we zijn weg... We zijn blij met de prachtige foto's en hebben plezier om ons 'natte-avontuur'. 
We naderen Zensation en een crew-lid is net zeeziek geworden. Zo snel als we kunnen tuigen we ons  Dinghietje af en halen het anker op, om het zo comfortabeler te maken en koers te zetten naar de haven van Albufeira.
Wanneer we weer afmeren is iedereen ok en tevreden over de fijne zeildag. Alleen jammer van de dolfijnen die niet langsgekomen zijn en de zieke, maar die is er weer helemaal bovenop. 
We frissen ons op en maken ons klaar voor het diner in de stad. We trekken met z'n allen naar de oude stad, naar een restaurant dat Heidi&Louis goed kennen en genieten van het lekkers.
Daarna rijden we met de twee wagens naar de B&B, waar we nog een night-cap drinken en afscheid nemen van Gaby, die morgenvroeg(binnen enkele uren) weer naar huis vliegt :-(