zondag 27 september 2015

Ilha Culatra, Culatra(PT), Algarve

Vrijdag, 25 september '15

Na een coccoon-voormiddag, worden we opgehaald door dinghy-taxi-Ikiro en varen we naar het eiland, dat voornamelijk uit zand bestaat en als hoofdweg één tegel breed bevat! En het bevat wat huizen, bars, restaurants, kerk, schooltje en twee buurtwinkeltjes. Er rijden hier geen wagens, daardoor is het hier héél rustig. De tijd is hier stil blijven staan...
We nemen de overzet, een plaatselijke Flandria, naar de overkant, nml. naar het vissersstadje Olhão, waar we vorige week met mijn ouders geweest zijn. We zien de bordeaux-rode gebouwen van de vishallen staan vanop onze ankerplaats. Op de steiger naar de overzet, krijgen we een ere-haag van meeuwen, met als gevolg: een steiger vol verse meeuwen-poep, waardoor we al hinkend van de ene voet en droge plek, naar de andere springen!
De mensen van het eiland nemen vaak de overzet en gaan dan met hun winkeltrolley's naar de stad en de grote supermarkten  hun aankopen doen.
We zetten ons op een terrasje van een Pastelaria en the Captian geniet van een stuk 'Bolo de Bolacha', de overheerlijke Portugese 'gemetste koek', één van zijn lievelings-zondigende- gerechtjes ;-) 
In de viswinkel schaffen we ons een nieuwe visstok met molen, draad en kunstaas aan... hopelijk worden ze weer niet gepakt door meeuwen.
We slenteren wat rond en nemen de overzet terug naar Culatra. Onderweg zien we een ooievaar op één van de drooggevallen banken met gras zitten en een reiger. In Silves en Olhão hebben we al gigantische ooievaarsnesten op torens en schoorstenen gezien, maar een ooievaar hadden we nog niet kunnen spotten, tot nu...en dan heb ik mijn fototoestel niet bij :-(  De zandbanken bestaan hier allen uit zand, maar ook vele zien groen, het lijkt wél moeras, daardoor is het water ook niet zo zuiver en zien we veel grassprieten erin drijven. 
Bij aankomst zien we de Nederlandse zeilers van Hullu Poro & Blue Spirit zitten op het terras van het dorpscafé en we zetten ons erbij voor een gezellige babbel bij een drankje. Het is alweer donker(dit is al om 20u), wanneer onze Ikiro-vrienden ons afzetten op Zensation.