zondag 27 september 2015

Albufeira & São Bartolomeu de Messines - Ilha Culatra, Culatra(PT), Algarve

Donderdag, 24 september '15

De wekker loopt al vroeg af en we maken ons klaar voor vertrek. We nemen afscheid van Heidi, maar speken af om elkaar één van de komende dagen nog ergens aan de kust te treffen.
Met de koffers vol bagage en zonnepanelen vertrekken we en volgen we Louis naar de luchthaven van Faro. Daar staan we dan bij de check-in en dringt het afscheid nemen zich aan... Het is raar en emotioneel om je ouders te zien gaan en jezelf achterblijft :(
Maar we hebben samen een fijne week gehad en genoten van het prachtige mooie Portugal en Algarve en van elkaar. Mooie foto's en momenten herinneren ons aan deze leuke vakantie!
We hebben heerlijk gelogeerd in de B&B en zijn in de watten gelegd en verwend door de fantastische gastvrouw & gastheer, Heidi & Louis. We zijn er niks te kort gekomen en voelde ons er meteen thuis. B&B 'Casa Dois Mastros' is echt TOP en een bezoek waard! Hier komen we zeker nog terug! Een aanrader:

http://www.casadoismastros.com

Louis brengt ons naar Zensation en we brengen onze bagage en de zonnepanelen van Ikiro naar onze boot. Omdat ons zonnepaneel verkeerd is en moet teruggestuurd worden via de post, gaan we met z'n drie ontbijten in afwachting tot de post open gaat. En dus brengt Louis ons naar een warme bakker waar we tussen véél lekkers kunnen kiezen.
Bij de post gaat het afleveren en terugsturen vlotter dan gedacht. We worden teruggebracht naar de haven van Albufeira en spreken af met Louis voor één van de volgende dagen.
We maken Zensation zeilklaar en zetten koers naar het oosten, richting Faro, naar het eiland 'Ilha Culatra'. De wind is vlagerig en we moeten opkruisen. Vislijnen worden uitgegooid, maar de meeuwen gunnen ons geen visvangst en proberen steeds weer opnieuw ons nu kunstaas te pakken, waardoor we het opgeven en de vislijnen weer binnenhalen, want willen niet nog eens een meeuw vangen of aas kwijtraken!
Het eiland Culatra ligt in het 'Parque Natural da Ria Formosa'. Dit natuurpark ligt grotendeels in zee en heeft een lengte van 60km dat bestaat uit zandbanken, zoutpannen, duinen, kanalen, lagunes en eilanden. Het natuurpark is een echt vogelparadijs en is rijk aan schaal-& schelpdieren en vormt een belangrijk paaigebied voor vissen. Er is een vissershaventje aan het eiland dat vol kleine vissersboten ligt. En op de rivier is het uitkijken naar de talrijke visboeien.
Het is bijna donker als we de vuurtoren en rivieringang naderen. Voor het eiland Culatra, aan de stad/dorp Culatra, liggen veel zeiljachten voor anker, alsook onze Ikiro-vrienden. We varen nog even langs om dag te zeggen en droppen even later in het maanlicht ons anker. 
We zijn moe en kruipen in onze kooi. Toch weer fijn om dobberend in slaap te vallen ;-)