zaterdag 16 juni 2018

Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Huahine: ‘Fare’ & Motu ‘Murima Hora’

Donderdag, 24 - zaterdag, 26 mei ‘18 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Na een fijne avond in de Yacht Club en een rustige nachtrust, halen de mannen de volgende ochtend nog snel even verse baguettes, alvorens ons Sensationtje op het voordek wordt vastgesnoerd en we anker ophalen.
In twee slagen zijn we bij de ‘Farerea’ pas, aan de oostkant van Huahine. Een mooi tochtje van 8 mijl, jammergenoeg zonder vangst.
De omgeving aan de pas is heel mooi en de lagoon kleurt appelblauwzeegroen. We varen verder zuid de lagoon in en spotten om de hoek al snel dolfijnen 🐬🐬🐬  & een zeeschildpad 🐢.  
Het is een mooie lagoon en we verkiezen een ankerspot in licht turquoise water met een witte zandbodem in slechts vier meter boven een moering in het iets donkerder azuurblauwe water. Hier en daar zien we een donkere vlek op de zandbodem= koraalbommetje. Hé, droom ik of bewegen die patatten?! Het zijn twee adelaarsroggen die onder water voorbij zweven!
Ons anker valt in het witte zand en de adelaarsroggen komen weer even langszwemmen, alsook de dolfijnen, jammergenoeg te ver van ons vandaan... 
Niet ver van onze ligplaats is er een koraaltuin, er zijn geen andere zeilboten, maar wel enkele excursiebootjes die er even een stop maken. Wanneer we een kijkje gaan nemen, is het water niet zo helder door zand dat door de deining rondzweeft en de zon verstopt zich regelmatig achter wolken, hierdoor is het zicht minder goed. De grillige koraalformaties hebben weinig kleur, maar er zijn veel vissen en de leuke pijpachtige zeeanemonen, die de clownvisjes adoreren en daar zitten ze dan ook, niet één, niet twee, maar meerdere Nemo-tjes! Ze zijn een beetje groter dan diegene in Tahaa, hun oranje is wat donkerder en hun witte streepjes lijken wél fluoriserend. We genieten van de mooie rustige plek die we helemaal voor ons alleen hebben. 
De aangroei op het onderwaterschip wordt weer onder handen genomen. The Captain schraapt de lange slierten met een spatel eraf en ik wrijf met een schuurspons achtera... het is slechts drie weken geleden dat het is schoongemaakt... en het is om te huilen als je ziet wat er alweer aanhangt 😱. Het is telkens wél een karwei en als je in ondiep water ligt en de bodem is zichtbaar, is het niet zo erg om in het warme water te vertoeven... maar deze omstandigheden heb je niet altijd en verder west, wordt het water kouder & de vissen groter 🦈! Nogmaals overwegen we alsnog een haul-out om het onderwaterschip onder handen te nemen: afschuren & anti-fouling schilderen. Een mail naar de werf in Raiatea wordt opgesteld & verzonden.
Ondertussen worden de voorbereidingen voor dag-& nachttocht van 80NM naar Mo’orea reeds gemaakt: ik maak reeds een avondmaaltijd & dessert, alsook het pannekoekenbeslag voor de ochtend van vertrek. Er ligt weer een aan de windse opkruistocht voor de boeg en dan wil je niet te lang benedendeks vertoeven...