zaterdag 16 juni 2018

Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Mo’orea - Tahiti

Dinsdag, 29 & woensdag, 30 mei ‘18  (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Totaal trip:
Resultaten na 3u:
Afgelegde afstand: 19 NM
Gemiddelde snelheid: 6,38 kn

Wat doen we? Nog een dagje in een andere baai gaan liggen of doorvaren naar Tahiti? We laten de wind voor ons beslissen... indien het goed & vlot gaat, varen we door, anders maken we een tussenstop aan de oostkant van Mo’orea.
De wind is ons gunstig gezind en de snelheid zit erin...
Dus Taina in Tahiti wordt de eindbestemming. 
Onderweg vangen we enkele pruiken, maar géén vis... 😕
Aan de ‘Taapuna’ pas zien we grote golven breken, knappe surfgolven, in de verte staat een torentje en enkele surfers tonen hun kunnen.
We komen dichterbij en Ivo zet zich op het voordek om de surfers te fotograferen. Plots zien we staande golven in de pas en woelig water... we roepen: ‘Hou je vast!’ The Captain zet de motor op volle kracht en stuurt al surfend onze dame de pas binnen... in de pas ligt er een surfer op zijn plank en vraagt een lift! Stoppen kunnen we in deze omstandigheden niet, sorry! Wat is dit hier?! De pas ligt er hier steeds zo rustig bij, dit is zeker onze tiende keer ofzo dat we hier door varen, maar dit hebben we hier nog nooit gezien of meegemaakt 😱. Zo zie je maar wat uitgaande stroom tegen deining doet met het water.
Veilig en in rustig lagoonwater varen we naar de tanksteiger. Nog even diesel bijtanken aan ‘tax-vrije’ prijs. Het kopieerapparaat weigert dienst en ik moet helemaal naar het havenkantoor wandelen om onze documenten te laten afdrukken, in ruil hiervoor krijg ik van de vriendelijke pompbediende een ijsje 🍦😜
Op de ankerplaats is het druk. Wouw, zoveel boten! Na wat rondvaren vinden we een plekje, in de buurt van enkele Nederlandse vrienden.
Aan boord worden reistassen gevuld & kajuit & badkamer schoongemaakt... 
het zit er bijna op voor onze vrienden. Maar daar gaan we nog even niet aan denken...
‘s Avonds is het een weerzien- & bijtatter-moment met een aantal cruisers in de ‘Dinghy’ bar tijdens HH en dineren we bij ‘Pink Coconut’. We voelen ons helemaal thuis in Taina, in Tahiti 😃.
Woensdag, 30 mei, de laatste dag en uren met z’n vieren gaan in... 
The Captain regelt allerlei materiaal & afspraken voor Zensation (meer details volgen in volgende blogs).
Iets na de middag wordt de huurwagen gebracht, Sandra & Ivo nemen afscheid van onze dame... samen maken we er nog een leuke dag van in de hoofdstad ‘Papeete’. Als afsluiter toosten we tijdens HH in de ‘Bora Bora Lounge Bar’ en gaan wat lekkers eten op het ‘Vaiete’ plein bij één van de vele ‘roulottes’.
Daarna is het richting “Faa’a” luchthaven...
Eénendertig dagen vertoefden we samen aan boord & in elkaars gezelschap, wat zijn die dagen gevlogen... het was SUPER leuk & gezellig. En, ongelooflijk hoe snel onze vrienden het leven aan boord onder de knie hadden en ontzettend zuinig met water & elektriciteit omgingen 👍🏽.
Zoals steeds is er een tijd van komen & een tijd van gaan... Sandra & Ivo bedankt voor alles en misschien mogen Zensation & haar crew jullie op een ander plekje van de wereld verwelkomen 😉