woensdag 15 juli 2015

Lastres-Gijon(ESP)

Dinsdag, 14 juli '15

Vanmorgen krijgen we bezoek. De man heeft een klipbord waarop papieren hangen en doet teken dat we het moeten invullen. Het is de havenmeester. Terwijl we de papieren invullen proberen we met hem een praatje te maken, maar hij spreekt geen ander taal dan Spaans...maar wil wel een sigaret opsteken. Ik vraag hem om dit aub niet te doen aan boord... Hij blijft vriendelijk kijken en steekt zijn sigaret weer weg en gaat tevreden met zijn papieren weg. Hoe? En betalen? Alleen maar administratie, zonder opbrengst?! Strange, maar zo willen we altijd wel papieren invullen ;-)
We trekken het dorp in en in de haven ligt een kilometers lang visnet, dat door vissers hersteld wordt. Het is een serieuze beklimming naar het dorp en het zicht op, de haven en onze dos chica's is de moeite. We lunchen nog samen aan boord en eten de laatste zelf gevangen makreeltjes op...en dan is het tijd om afscheid van elkaar te nemen. De Anastasia vaart naar een andere bestemming en hun Duvel-voorraad is uitgeput...(op Zensation ligt er nog wat in de bilge verstopt ;-) ), maar we treffen elkaar wél weer ergens onderweg. We wensen elkaar een goede vaart en maken de chica's van elkaar los.
Tijdens het varen zien we Anastasia nog en via VHF wordt er gecommuniceerd. Ze zitten met een elektrisch probleem. De mannen hadden er hier vanmorgen al aan geklust, maar ze hebben het niet kunnen oplossen blijkt nu. Dus er wordt heel wat over en weer gepraat en advies gegeven.
Gijon heeft enorme buildings vanaf de zee te zien. We zien ook veel vlaggen aan de masten van de boten wapperen, er is hier duidelijk iets te doen, hopelijk is er nog een plekje vrij voor ons. De havenmeesteres komt ons reeds tegemoet gevaren en wijst ons een plek aan en neemt ons lijntje aan. We liggen niet in de passantenhaven, maar duidelijk wél tussen passanten: Engelsen, Fransen, Ieren en nog een Belg op de volgende steiger. Wanneer we van de capitaineria komen, zien we de tweemaster liggen. Is het de Antwerpenaar, Viking of the Redhills? We kunnen het niet goed zien en krijgen met onze kaart geen toegang tot die steiger. Wanneer we terugkeren om te douchen, komen we hem onderweg tegen. Hij is vandaag toegekomen van Port-Médoc, waar we hem ontmoet hebben en van waar ook wij zijn overgestoken.
Na de douche trekken we de stad nog in voor een hapje. Het is hier alweer een gezellige Spaanse sfeer. De Spanjaarden komen nu pas tot leven en vullen alle terrassen om te eten en/of te drinken. Morgen gaan we verder op ontdekking in deze stad.