vrijdag 22 april 2016

USVI's, St. Croix, Christiansted(Caraïben)

Woensdag, 20 april '16

Wind en wolken houden ons uit het water. Tijd voor een beetje cultuur dan maar. De historische gebouwen in de stad kunnen we gratis betreden en bezichtigen. Zo staan we naast de kanonnen op het fort te kijken naar het panoramisch uitzicht op de baai, rif en het 'Protestant' eiland, waarachter we onze mast zien bewegen. Met de zon zou alles nog mooier zijn, zoals: de foto's en de blauwe tinten van het water. We wandelen langs de straten, gebouwen en kerken in de stad en stappen in een taxi-bus. Deze brengt ons voor $2,50 naar de zuidkant van het eiland, naar het 'Estate Whim Museum', dat ooit een suikerplantage was. Deze erfenis uit de 18de eeuw toont nu de geschiedenis van het eiland, de suikerplantages en rumindustrie. Zo kan je nog zien hoe de windmolens suiker uit het suikerriet maalden, dan naar suikersiroop en rum. Zoals op elk Caraïbisch eiland wordt hier ook aandacht besteed aan de slavernij ...dit is een gevoelig punt voor de locals en dat merk je vaak aan hun gedrag ten opzichte van ons blanken...jammer.
De Deense invloed is hier nog vers en dit zie je aan de gebouwen in het straatbeeld en de Deense teksten in de toeristische folders. Ook horen we meer en meer Spaans.
Het blijft steeds boeiend hoe het er vroeger aan toeging bij het ontdekken en veroveren van landen en eilanden. Zo heeft St. Croix onder zeven vlaggen en regels geleefd: Spaanse, Nederlandse, Engelse, Franse, Ridders van Malta en Deense, alvorens te behoren bij de Amerikaanse Maagdeneilanden.
Tijd voor een rumtour. Met goede moed denken we de afstand naar de fabriek van Cruzan Rum te kunnen wandelen, maar het is verder dan we denken en nog een eind van de baan en de zon en warmte zijn hier in het zuiden wél aanwezig. Dus even een taxi-bus met chauffeur kapen die bij de wasserij buiten komt en even pauze heeft.
De tour brengt ons heel wat bij over het maken van rum en leidt ons langs de verschillende vaten waarin de processen plaatsvinden. De geur van het gistingsproces maakt ons al tipsy ;-) Aangezien dat ze zelf geen suikerriet meer oogsten op St. Croix, komt de suikersiroop waarmee ze de rum maken uit Guatemala. De pure rum wordt na enige tijd gerijpt te hebben in eiken vaten verscheept naar Florida, waar ze de smaken toevoegen en verpakt worden. Slechts 10% daarvan komt terug naar St. Croix.
Na de tour mogen we vier verschillende smaken naar keuze proeven en nog twee rum-punches drinken, de favoriet van de gids en nog één naar keuze...een hapje zou welkom zijn! Tijdens de proeverij ontmoeten we Prince...neen, niet die zanger van 'Purple Rain', maar een sympathieke local waarmee we een fijn gesprek hebben over het eiland en het leven(op het moment dat we dit schrijven, leefde de Prince of POP nog, het is pas later, dat we het droevige nieuws van zijn overlijden vernemen...).
De bier-drinkende biggen/varkens houden we voor een andere keer, we hebben even genoeg drank gezien. De botanische tuin en regenwoud houden we ook nog tegoed. Een local stopt spontaan op de hoofdbaan, vraagt waar we naartoe moeten en geeft ons een lift in de achterbak van zijn truck. Met verwaaide haren worden we netjes afgezet bij de bushalte, waar we met de lokale Lijn-bus voor $1 terugrijden naar Christainsted.
In de bus ontmoeten we een local die werkend op een tanker heel wat van de wereld heeft gezien. Dit is het eerste eiland waar we zoveel contact hebben met de bevolking. Leuk! Het is een mooi groen eiland.