vrijdag 26 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 14

Dag 14: Dinsdag, 23 -> woensdag, 24 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -8)

Resultaten na 25u:
Afgelegde afstand: 172 NM
Gemiddelde snelheid: 6,9 kn
Knopen wind: 20 kn
Positie: 17°06'S 113°18'W
Koers: 250°
Afstand tot bestemming: 1293 NM

Zeg dat het niet waar is hé! Het is alsof ze het ruiken. Letterlijk kan dit wél, met al die overheerlijke aroma's , die uit de potten & pannen vanuit de kombuis, naar buiten cirkelen. Net wanneer ik me dáár begeef, worden de golven net dat tikkeltje heviger en brengen ze Zensation uit balans, waardoor alles begint rond te vliegen en koken een uitdaging is. Toch brengen ze ons diner niet om zeep!
Tegen de zwarte lucht fonkelen duizende sterren die een rustige nacht brengen.
Net voor zonsopgang verschijnt het laatste sikkeltje van de maan. De wolken om ons heen betekenen niet veel goeds en terwijl deze gedachten door ons hoofd gaan, nadert reeds de eerste squall...wind en golven zwellen aan, met regen als gevolg. De volgende uren gaan zo door en de zeilen worden kleiner en kleiner. Tegen de ochtend vermindert de bewolking, de zon breekt door en het klaart op.
Weer wordt de Klok een uurtje verzet van: 11u naar 10u= UTC -8= -10u tijdsverschil met BE.
Bij het nemen van iets onder de vloer, ontdek ik een probleem in de bilge: de kartonnen brikken 'ijskoffie' zijn ontploft! Ja, leuk is dat... bilge vol koffie en dan die geur... Pfff, een heus opruim werkje met een boot die alle kanten op danst en de crémekleurige vloeistof die door de andere bilgegaten verdwijnt en weer uitvloeit! Onbegonnen werk!

Bij het afklokken van het dagtotaal merken we iets raar op met de logstand. Plots is hij achteruit gegaan i.p.v. voorruit! Hoe kan dat nou? Spookt het of is er visje op het rad/logwieltje aan het spelen en met zijn vinnetjes het in z'n achteruit gezet?! Hi, hi, hi,... heel gek is dit :-)) Of zijn het wij die gek worden of beginnen te hallucineren na twee weken met z'n twee alleen op zee?!