donderdag 20 juli 2017

Frans Polynesië, Tuamotus, Makemo - Fakarava

Maandag, 10 & dinsdag, 11 juli '17 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE!)

Totaal:
Afgelegde afstand: 126 NM
Vaaruren: 22u
Gemiddelde snelheid: 5,7 kn
Knopen wind: 8 kn
Positie: 16°03'S 145°37'W

Om 16u zijn we door de noordpas van Makemo. Op de Stille Oceaan staan grotere golven dan verwacht & voorspeld. Af en toe krijgt Zensation een flinke duw langszij. Maar al snel kalmeren de golven en wordt het water rustiger. Aan boord is het weer comfortabeler. De wind neemt een beetje toe en de zeilen beginnen minder te klapperen. Onze dame is weer in topvorm na de kluswerken van gisteren: the Captain werd de mast ingetrokken om het verbogen pijltje van de windmeter, dat waarschijnlijk een aanvaring had met een vogel, terug te plooien; de verstagingen werd extra gecontroleerd en er zijn nieuwe revetten in de giek bevestigd.
Op Geert zijn armen en benen verschijnen meer en meer bultjes. Nono's hebben van hem gesmult tijdens de beachBBQ, hij is flink door ze getrakteerd en dat wordt nu pas duidelijk, de jeuk is niet te harden en afterbite helpt niet echt. Ocharme...
De maan & sterren vergezellen ons tijdens de nachtwachten. Met een snelheid tussen de 5 à 6 knopen glijdt onze dame door het water. 
's Morgens neemt de wind af. De spinnakerboom wordt klaargemaakt en wie zien we kruipen bij de mast? Ons huisdier: de salamander 🦎 Hij verstopt zich onder de dinghy. De afsluitingen zitten in de luchthappers, dit zou anders een perfecte plek zijn voor ons inieminie vriendje om zich te verstoppen en onze kajuit binnen te sluipen... 
De spinnaker wordt naar boven getrokken en uitgeboomd, hij zet zich bol en de snelheid loopt op tot een gemiddelde van 7,5 knoop. 
Na enkele mijlen neemt de wind weer toe en shift. De richting is ongunstig om te reachen op spi, dus gaat ie toe en wordt het voorzeil weer uitgerold.
Bomen verschijnen aan de horizon, de wind neemt weer af en langzaam dobberen we verder tot de motor aan moet. 
We halen de pas op het juiste moment en het juiste getij, met twee knopen stroom tegen varen we rustig de grote pas van Fakarava binnen. Passe 'Garuae' met een breedte van 0,9NM is de grootste pas in Frans Polynesië. 
Nog vijf mijl varen we verder naar het dorp 'Rotoava' en de ankerplaats. Er is geen vrije moeringbal, dan maar ankeren met onze ballen aan de ankerketting. Lichte blauwe plekken genoeg... hopelijk is dit zand en geen verharde koraalbodem.