dinsdag 28 juni 2016

SVG, Bequia, Admiralty Bay - Canouan, Charlestown Bay(Caraïben)

Zaterdag, 25 juni '16

Wouw, wat een regenbui, dit is zeker een squall. Nu zal mijn was wél lekker nat zijn. Meteen maak ik een sopje en even later zorgen de opeenvolgende buien voor extra spoelingen...nu mag het zonnetje weer komen! Het blijft bewolkt en de warme wind zorgt voor een droogkast-effect.
De waterboot laat op zich wachten...de planning om vanmiddag te vertrekken zullen we niet halen. Uiteindelijk komt hij onze watertank bijvullen en dan snel naar het dorp. Met onze lege bus krijgen we geen benzine aan het tankstation. Niet reglementair...daarom dat er enkele locals ons onderweg al vroegen of we 'gaz' nodig hadden...ze wisten dit. Tegen een kleine vergoeding gaat één van hen met jerrycans en the Captain terug naar het tankstation en zo geraakt onze bus alsnog gevuld!
Bij de groenten- en fruitmarkt koop ik terwijl nog wat lekkers en schrik alweer van de hoge prijs. De dame verzekerd mij ervan dat de prijs voor iedereen hetzelfde is, local of toerist. De prijzen zijn te wijten aan het feit dat bijna alles ingevoerd wordt van St. Vincent en door de lange droge periode...na een fijne babbel geeft ze nog wat extra bananen, mango en komkommer mee ;-)
Snel weer naar Zensation. De was afhalen die bijna droog is. Dinghy op het dek, anker op en nog even zwaaien naar onze vrienden en zo zeilen we Admiralty Bay uit.
Een wrak ligt te vergaan bij enkele rotsen voor Bequia.
We hebben hier een fijne tijd gehad en zullen het dagelijkse wandelingen langs de boulevard en langs de charmante 'gingerbread' huisjes missen. De locals die telkens zwaaiden, een goede dag zeiden en een praatje maakten en vroegen of we het naar onze zin hadden op 'hun' eiland.
Mustique stond op ons programma, maar de laatste dagen begonnen we over deze bestemming te twijfelen, omdat het vooral een exclusief eiland is voor de jetset met vooral dure gigantische privé-villa's achter hoge afsluitingen. Er zijn enkel meerboeien en je bent verplicht om gelijk voor drie nachten te betalen, 200EC$. Is het dat waard om proberen een glimp op te vangen van Oprah Winfrey of een andere beroemdheid?! Mmm...toch maar niet dan. Alle eilanden hebben mooie stranden en snorkelplekken.
Onze bestemming is Canouan, een achttien mijl verder. Een aangename tocht en een gemakkelijke inhaalrace met een andere boot, die ruim een half uur of meer voor ons vertrok uit Baquia. The Captain voelt zich weer super als we hen al snel voorbij varen :-)
Al van ver zien we dat Grand Bay leeg is, buiten twee grote en enkele kleinere vissersboten die voor het hotel liggen.
Een dinghy komt ons reeds tegemoet gevaren. John stelt zich voor als beheerder van de meerboeien en andere service. Ook al mindert hij zijn prijs meteen, als we hem laten weten dat we willen ankeren, en we nog geen meerboei willen nemen, blijft hij vriendelijk en komt nog een praatje maken, nadat ons anker gedropt is.
Achter hem ligt de volgende al te wachten en die maakt meteen zijn move, als John doorvaart.
Wilbert, een visser, heeft een bootje gebouwd van het onderstel van waterfietsen, houten planken, een plastiek stoel en een buitenboordmotor. Hij vraagt of we interesse hebben in lobster/kreeft. Euh...het is toch 'verboden' nu?! Sssht...mondje toe ;-) en wat is de prijs? 12EC$/St. Dat is goedkoop en we hebben weer geen vis gevangen, dus gaan we graag op zijn aanbod in.
De presspot wordt alvast klaar gezet voor de bouillon.
Ondertussen ontdekken we dat we WiFi hebben aan boord, in de kuip op de tablets, de max! Het is niet snel of sterk, maar genoeg voor mail & Whatsapp. Met de verrekijker spotten we slechts een tiental hotelgasten. Het is hier stilletjes en verlaten, of toch niet? Plots horen, vanuit de andere kant van de baai, muziek. Ergens is er een feestje. De was hangt weer op om verder te drogen.
Binnen het uur is Wilbert terug met drie kreeftjes, redelijk klein. Het verschuldigde bedrag wordt gegeven met en fris biertje.
Direct wordt de bouillon opgezet en even later droppen we het eerste beestje erin. Aangezien ze geen scharen hebben gaat dit makkelijk met de blote hand, of toch niet?! De volgende slaat zijn lange voelsprieten met stekels naar achter en dat doet toch wél pijn! Dan maar met de BBQ-tang...
Na een kwartiertje worden ze opengesneden, geserveerd en opgesmuld.
Een heerlijk feestmaal voor minder dan 12€!!!