vrijdag 1 juli 2016

SVG, Tobago Cays(Caraïben)

Dinsdag, 28 juni '16

Uren staren we naar het water om ons heen...spotten regelmatig zeeschildpadden en pijlstaartroggen vlakbij ons huisje.
Op Baradal maken we een wandeling tussen bomen, struiken en hoge kaktussen. Hagendisjes ritselen voor onze voeten weg en vogels zingen in de bomen. In de verte zien we de oceaan op het rif breken. Het fototoestel ligt op de boot, want die kan niet mee onder water.
Zandhaaien zwemmen in het ondiepe water aan de strandstrook en als ik met mijn flippers het water instap, schrik ik van één vlak aan mijn voeten. Mijn krijs doet the Captain bijna een hartaanval krijgen!
Hand in hand zwemmen we naar het uiteinde van het eiland en zwemmen door een school met dikke, grote horsmakrelen (eerst denken we dat het geelvin tonijnen zijn, maar ons vissenboekje verteld ons anders). Bang zijn ze niet en komen nieuwsgierig dichter bij, kijken ons aan en doen hun mond open. Zouden ze ons voor een lekker hapje zien?! Ze zwemmen langs en weer om ons heen en weer langs, we zien ze telkens weer, alsook een school grote schopvissen.
Een pijlstaartrog zweeft onverstoord onder ons heen.
Aan het strand kijken we even goed uit naar de spelende zandhaaikes, gelukkig zijn ze even naar een andere speeltuin/-tuig ;-)
We dinghieën verder tot aan het hoefijzervormig rif en droppen daar ons ankertje, waaraan ons Dinghietje vasthangt.
Koraalmuren tot boven het wateroppervlak bevinden zich om ons heen. Ook al hebben orkanen en de inbeukende oceaan grote delen verwoest, toch hersteld het koraal zich langzaam en is er nog veel moois te zien.
In dit aquarium is het een weg zoeken tussen het doolhof van hoog koraal in het ondiepe water met veel vissen, sponsen, tubes, algen, zeeëgels, pijlstaartroggen, enz... Op de bodem ligt bezaaid met conch-schelpen (=grote kroonslak en deze is een echte delicatesse). We zoeken er een mooie tussenuit, wanneer een zwarte punthaai van een dikke meter voorbij zwemt... hij heeft ons niet gezien, oef!!!
The Captain duikt een mooie conch-schelp op en op onze hoede snorkelen we terug naar de bijboot. De schelp leggen we in een emmer en zetten deze in de ankerbak (het is verboden om ze hier te nemen en we willen geen problemen met de parkwachters en we zoeken al zolang naar een mooi exemplaar), het gaat ons om de mooie schelp, niet om de slak/lambi. Om het dier eruit te krijgen, moet er een gat in geboord worden en we willen ze net niet beschadigen.
We wrijven nogmaals in onze ogen. Wat is het hier ongelooflijk prachtig, boven en onder water. De foto's die je in de brochures of op internet vindt en ziet zijn niet getrukeerd!
Zensation geniet ook van deze plek en het 'visfeest' om haar heen. Grote vissen jagen op kleine en vogels profiteren van de omhoogspringende visjes en duiken regelmatig het water in.
We krijgen niet genoeg van al deze indrukken en blijven met open mond staren en genieten!