zondag 21 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 8

Dag 8: Woensdag, 17 -> donderdag, 18 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -7)

Resultaten na 25u:
Afgelegde afstand: 171 NM
Gemiddelde snelheid: 6,85 kn
Knopen wind: 20 kn
Positie: 10°14'S 097°58'W
Koers: 210°
Afstand tot bestemming: 2284 NM

Woensdagnacht, wat een nacht! Wolken, buien, squalls, veel wind, opspattend water,...alles is nat! Een golf breekt boven de buiskap, het water sijpelt langs de kajuitingang de trap af! Ik kruip achter het stuurwiel en krijg meteen een brekende golf over me heen... Leuke start van mijn wacht ;-) O, o, oooo... Zoutkristallen hangen en plakken overal. De zeilen zijn ingerold tot 'postzegel'-grootte en nog blijft onze dame 8kn en meer lopen. De wind trekt aan tot 25kn en meer! We zitten middenin een 'kleine' depressie, die we niet kunnen omzeilen. Actieve wachten voor ons twee met: zeilen reven, vergroten, bijsturen en... het 'gewoon' ondergaan.
De zon wekt ons op terwijl alles opdroogt. De wegneembare voorstag wordt klaargezet. Hiervoor moet eerst de spiboom opgeborgen worden, stag zetten en kotter-/werkfok (kleiner zeiltje) met leuvers eraan klaar leggen. Een heus huzariewerkje op een stampend schip met golven van drie meter die haar telkens zijwaarts optillen en nog schuiner doen overhellen. Het gaat goed en alles ligt klaar.
De lengtegraden op de kaart naar het westen tellen op, zo varen we een nieuwe tijdzone in en wordt de klok een uurtje achteruit gezet: 13u -> 12u= UTC -7= -9u verschil met BE.
De avond valt, wolken komen aanzetten en de wind neemt toe, de genua/voorzeil wordt ingerold en de kleinere kotterfok wordt gehesen.