zondag 5 november 2017

Frans Polynesië, Genootschapseilanden, Tahiti, Papeete : “Heiva ‘Prize-Winners Night’”

 “Heiva ‘Prize-Winners Night’ in Papeete”
Vrijdag, 21 juli ‘17

Le « Heiva I Tahiti »
Het grootste culture event van het Polynesische leven. Het is jaarlijks en duurt ongeveer twee maanden. Net als op de andere eilanden gaat het om sportevenementen, dansen, brengen van saga’s, zingen, enz...
Het is de finaliste avond van de ‘Heiva i Tahiti’, het grootste culturele feest van Frans-Polynesië. Aan de waterkant zijn, rond een groot massief podium, drie tribunes opgetrokken, die van buitenaf op een uit de hand gelopen spelletje mikado lijken. Dit is het 'Toata' openlucht stadion. Voor de Heiva worden jaarlijks de stoerste binken en knapste meisjes ingevlogen, van de meest afgelegen plekken van Frans Polynesië. Het brengt jaarlijks achtduizend deelnemende Polynesiërs bij elkaar, met slechts één doel: om van elke Heiva een uniek, wonderbaarlijk, traditioneel & prachtig event te maken!
De eerste Heiva werd in 1985 georganiseerd, maar de Polynesiërs hielden altijd al van dans, zingen en feesten. Dans was een essentiële en een van de meest geritualiseerde kunstvormen. Christelijke missionarissen veroordeelden de praktijk in de negentiende eeuw, koning Pomare II legde een verbod op in 1819. Pas nadat Frankrijk in 1881 een groot stuk van wat vandaag Frans-Polynesië is annexeerde, werd het dansen opnieuw toegestaan. Veel groepen en bands oefenen meer dan zes maanden om hier te schitteren. 
Dit is de voorlaatste slotavond met op het programma de podiumwinnaars van dans, zang & saga’s, van de afgelopen wedstrijd, Heiva 2017! 

Enkele dagen geleden probeerden we inkomkaarten te kopen, jammergenoeg was het event uitverkocht... op aanraden van vrienden, waagden we toch onze kans om op de avond zelf nog kaarten te bemachtigen. En zoals bij elk event, zijn er ook wél wat mensen die kaarten over hebben om één of andere reden en zo geraken we toch nog aan de felbegeerde inkomkaarten. We zijn wat blij dat we binnen kunnen en dit mogen beleven.

Bij het eerste optreden, gaat meteen een siddering door het halfrond als de chef de groupe, de bühne betreedt. Als drie minuten later ook de eerste danseressen, in scharlakenrood, tevoorschijn komen, is het hek van de dam. De Place Toata staat in lichterlaaie. Er wordt gedanst en gezongen. Tot drie keer toe veranderen de meer dan tweehonderd dansers van tenue en brengen telkens een ander genre dat ritmische bewegingen meebrengt. De ene keer is het een ingetogen dans: zacht, sierlijk, harmonieus, afgewisselt met massahysterie, waarbij strooien rokjes, kettingen en tunieken één worden – een regenboeg van kleuren, een wervelwind van beweging, blote buiken, benen, synchroon gestampvoet en altijd weer die lach & het vuur in de ogen. Passionele Polynesiërs. De Polynesische tattoos, op de bruine lichamen, van allerlei vormen, worden met trots onthult. Zonder schroom laten de mannelijke dansers hun gespierde kontjes zien in de minst onthullende traditionele kostuums. Het is een streling voor mijn vrouwelijk oog en met volle aandacht bewonder ik ook de geblokte six-packs 😜 Wat kan dit volkje dansen!
Een zangkoor laat onze uitpuilende ogen even tot rust komen. Het spektakel is dan visueel wat minder interessant, muzikaal en cultuurhistorisch worden alle registers opengetrokken. Het koor klinkt als een verzameling engelen, soms in opgewekte cadans, dan weer melancholisch.
De traditionele saga’s worden met veel intonatie, stemgebruik en dramatische bewegingen gebracht.  
De andere groepen trakteren ons op nog meer bruisende ritmes van zang en dans. We genieten met volle teugen van het spektakel en krijgen er niet genoeg van...

De winnaars in dans krijgen zo’n 900.000 Polynesische frank, of 7500 euro. De zanglaureaten moeten het met een kleiner bedrag stellen. Er zijn speciale prijzen voor de kostuums, waaronder die van de beste ‘costume végétale’, en de jury mag een coup de coeur uitreiken aan een groep die niet noodzakelijk het beste heeft gedanst maar wel veel charme heeft tentoongespreid. 

Betoverd door het afgelopen spektakel, verlaten we het stadion. We kaarten na met onze vrienden en laten een ‘gekke’ groepsfoto nemen door één van de sponsors. Tijdens de taxirit naar Taina, blijft de adrenaline tijdens het terugblikken op de talenten van de avond.
Dit is onvergetelijk 😍

P.S.: het was verboden om in het stadion te fotograferen of te filmen. De foto’s die op de ‘Tumblr’-link verschijnen, komen van internet.

Je kan ook op onderstaande link klikken voor meer ‘Heiva’-beelden.
Enjoy! Of beter nog: zorg dat je dit ‘LIVE’ kan beleven, hier in Frans Polynesië 😉


https://m.youtube.com/watch?v=U0OCT4xERfM