woensdag 14 maart 2018

Dag 1: Frans Polynesië: Australeilanden: Rapa - Raivavae

Zaterdag, 10 - zondag, 11  maart ‘18_9u (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!) 

Afgelegde afstand: 130NM
Vaaruren: 24u
Gemiddelde snelheid: 5,4 kn
Gemiddelde knopen wind: 12kn
Positie: 25°38'S 145°25'W
Afstand tot bestemming (Raivavae): 161NM

Nadat we uitgezwaaid zijn, de lijnen hebben losgegooid en de pas van Rapa Iti hebben verlaten, komen we meteen in een wastrommel terecht. Lang blijft de diepte rond het eiland maximum 30m diep. Hier wordt de gigantische hoeveelheid water van de oceaan opgestuwd, waardoor ze heel rommelig is. 
Met een NO-wind zeilen we weg. Even later shift de wind op een minuut tijd 120°, naar het zuiden! Hoe kan dat nou! Is het hier een conventiezone (=meer uitleg zie internet)?! 
Een bui maakt het geheel even later compleet. Om ons heen bevindt zich veel bewolking...
De vislijn wordt uitgehangen en in minder dan 5’ hebben we beet 🎣!  Maar de aas breekt af... weg aas, weg beet...
Een nieuwe visaas wordt klaargemaakt en uitgehangen. Weer hebben we snel beet. Een geelvintonijn springt als een wilde uit het water en het aas breekt alweer af 😱! Frustratie alom. The Captain wil een andere methode toepassen, nml.: m.b.v. ijzertjes en een knijptang de aas vastmaken aan de lijn  i.p.v. met knopen. 
Ondertussen zijn we in een windstilte gevaren en motoren we twee uur. Om ons heen zorgen buien en wolken voor impressionante beelden, waar ettelijke weermannen & -vrouwen jaloers op zouden zijn. Zelf houden we het droog. 
De wind is er weer en Zensation zeilt lekker. Enige tijd later hebben we weer beet... alsjeblieft kom aan boord! De vangst laat zich makkelijk dichterbij halen, maar probeert dan onder de boot te zwemmen en de vislijn komt achter het roer van de hydrovaan terecht. Neen, niet weer, niet afbreken alsjeblieft... The Captain krijgt de vislijn er achteruit en dan zien we onze vangst: een ‘geelvintonijn’! Met de haak halen we hem aan boord. Nou dat ging makkelijk, in minder dan 15’ ligt er een lekker dikke & ronde geelvintonijn van 110cm & ongeveer 20kg in de kuip. 
Eindelijk een geelvintonijn, onze wens komt uit! Yeah!!! Jullie duimen 🤞🏽👍🏽 hebben geholpen. Bedankt 😜.
Net voor het donker is ie gefileerd en liggen er gigantische steaks in de vriezer & koelkast. Hij is net op tijd voor het diner. Meteen wordt het avondmenu aangepast en smullen we even later van een lekkere verse tonijnsteak 😋!
De avond valt, een sterrenhemel verschijnt en in de verte zien we bliksem de hemel oplichten. Het is al over middernacht wanneer een kleine maansikkel, liggend op haar rug, een beetje extra licht brengt. 

Meer wolken verschijnen, maar we houden het droog. Het is een rustige nacht, al snel is de zon er weer en zijn de eerste vierentwintig uur voorbij gegleden.