Woensdag, 15 augustus ‘18, 17u - donderdag, 16 augustus ‘18, 8u30
Opmerking: datumgrens overgestoken: officiële aankomstdag en tijd in Samoa: vrijdag, 17 augustus ‘18, 8u30 (van UTC -11 naar UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)
Totaal trip:
Resultaten na 15u30’:
Afgelegde afstand: 80NM
Gemiddelde snelheid: 5,3 kn
Om 17u is het anker opgehaald en hebben we nog wat afval opgevist dat rond het anker & -ketting hing!
Wanneer we de diepe baai uitvaren van Pago Pago, verschijnen al snel de lichtjes van het eiland op de achtergrond. Enkele uren houden ze ons gezelschap en maken we al zeilend gebruik van het sterke WiFi-signaal tot we te ver van Tutuila verwijderd zijn en het signaal wegvalt.
De nacht verloopt rustig, geen boten te zien. Toch gebeurt er iets vreemd. We voelen het niet en we zien het niet, maar officieel steken we de datumgrens over.
D.w.z.: dat we een dag verliezen... We reizen in de tijd zonder tijdmachine en gaan 24 uur verder, een hele dag verdwijnt in het niets... POEF! Oplost! In een klap gaan we van UTC -11 naar UTC +13, en liggen ineenkeer qua tijd voor op de rest van de wereld! In cruiser taal is dit een ‘goldstar day’, een dag dat je geen geld uitgeeft! Gelukkig was er niemand van ons op 16 augustus jarig, want dan zou die geen feestje hebben of misschien jammer, dan bleef diegene een extra jaartje jonger 😜
Wanneer de zon opkomst wordt de vislijn uitgerold, maar al snel naderen we het eiland ‘Upolu’ van ‘Samoa’ en varen we de baai van ‘Apia’ binnen.
We proberen contact te maken met ‘Port Control’, via de marifoon. Na enkele oproepen, krijgen we respons en vragen ze ons het anker te droppen en te wachten tot ze ons weer oproepen om de ambtenaren aan boord te brengen voor de inklaarprocedure. We droppen het anker met uitzicht op een prachtige kerkgebouw.
Extra Info:
*Datumgrens:
Door de ligging van ‘Samoa’ vlak ten oosten van de internationale datumgrens werd hier als laatste ter wereld Nieuwjaar gevierd, namelijk om 12:00 uur Belgische tijd. ‘Samoa’ besloot echter om per 29 december 2011 over te stappen van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens. Dit betekende dat er een dag werd overgeslagen: 30 december kwam te vervallen; na 29 december 2011 volgde 31 december 2011. Deze wijziging vergemakkelijkt het zakendoen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland, die beide al aan de andere kant van de datumgrens lagen. Voor de overschakeling liep Samoa 21 uur achter op Sydney, na de overschakeling 3 uur vóór!
Maar hoe komt dat nu, die datumgrens? Waarom wij dan een dag kwijtspeelden?
Meer info hierover kijk op volgende link: