zondag 12 mei 2019

Noord Minerva Reef


Maandag, 6 - woensdag, 8 mei ‘19 (UTC +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Wanneer we de ankerbak openen om het anker klaar te maken, vinden we een dode vliegende vis op de ankerketting. Hi, hi, hi, ook al hadden we geen vislijn uithangen, hebben we toch nog wat gevangen!
Onze aankomst vieren we met een flesje bubbels. ‘s Avonds bereiden we een feestmaal: frietjes à la Zensation met steak en een Duvel voor the Captain.
Ja, ga dat maar eens vertellen dat je dat op Noord Minerva Rif hebt gegeten & gedronken ;-)
We overlopen de trip en zijn vooral héél tevreden over de resultaten van de vele werken waaraan we weken besteed hebben. De AIS & VHF werken zo véél beter dankzij de nieuwe bedrading. En we houden het, ondanks de vele liters overkomend zeewater, droog binnen. Onvrede over de zeilreparaties, daar kunnen we niet over naar huis schrijven! Ten eerste waren ze na vier maanden niet klaar op afgesproken data. Ten tweede zagen we nog heel wat loshangende stukken en scheuren die we zelf nog bij het optuigen hebben gerepareerd. Ten derde had de zeilmaker drie van onze vijf zeillatten kwijt gedaan en hebben we ze uiteindelijk met onderdelen die hij meegaf, er zelf drie in elkaar gezet. De rigger die voor de fine-tuning van de mast zijn kat stuurde in Whangarei, waardoor we in Opua nog beroep moesten doen op een andere... Bad Karma voor ons vertrek!
Maar geen gezeur, we zijn weer onderweg. En hier liggen we dan in het Midden van de oceaan ff te bekomen van de eerste zeemijlen en eerste stuk van onze trip naar Tonga.
Het Noord Minerva Reef, daar achter liggen we in een soort kom, bijna cirkelvormig met een diameter van 5km. Bij laag water komt het rif bloot te liggen en kan je er over wandelen. Bij hoog water breken de golven, van de Oceaan, over het rif. Buiten een vuurtoren en enkele wrakken, is er niets.
We liggen hier rustig te dobberen achter ons anker, terwijl het stevig waait. De windgolven beletten ons om het peddelboord op te blazen, alsook de dinghy op te tuigen. Iedereen blijft rustig aan boord, zeker na de verhalen van een medecruiser & ervaren duiker, die tijdens zijn snorkeltocht een tijgerhaai zag en nog een andere haai die recht op hen afkwam, hij dacht een grijze, maar hij is vooral snel in de dinghy geklommen! Vond dat de haai héél agressief reageerde, volgens zijn duikervaring. Dus een plonsje hebben we niet gewaagd, dat bewaren we maar voor een ander plekje. Jammer wat er zou hier véél vis zitten en kreeften!
Dan maar wat klussen: alle lieren krijgen een extra onderhoudsbeurt. En ondertussen proberen we de rust & omgeving in ons op te nemen.