zondag 12 mei 2019

Trip: Noord Minerva Rif - Tonga


Dag 2: donderdag, 9 mei ‘19, 13u45 - vrijdag, 10 mei ‘19, 17u (18u LT) (UTC Tonga +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 27u:
Afgelegde afstand: 162NM
Gemiddelde snelheid: 6kn
Gemiddelde knopen wind: 25kn
Positie: 20°16.45S 174°48.49W

Totaal trip:
Resultaten na 51u:
Afgelegde afstand: 315NM
Gemiddelde snelheid: 6,17kn

We dromen 12jaar terug, toen stonden we met onze voetjes op een strand in Mauritius. Nou, daar zou ik even naar terug gekatapulteerd worden!
Maar de realiteit is ff anders...
Liefde is: ‘samen zeilen door weer & wind’!
Vanaf 14u30 neemt de grijze lucht af. Eindelijk komen er opklaringen, er verschijnen witte wolken, blauwe lucht en een zonnetje. Er zit nog geen ritme in het golvenpatroon, een wasmachine is er niks tegen!
Vasthouden en mee in kadans gaan is aangeraden. Ik denk er over om me een
Sumi-pak (van de gelijknamige worstelaars) aan te schaffen om me te beschermen tegen de boatkisses. Een stootkussen om me van alle blauwe plekken te vrijwaren is geen luxe ;-)
De tweede nacht was aangenamer, maar vanaf Nu’ku’alofa (het hoofdeiland van het ‘Kingdom of Tonga’), moeten  we weer tegen woeste golven inbeuken. ‘Kelefesia’, een eiland in de eilanden groep van “Ha’apai” staat als stopplaats op ons lijstje. Hier willen we enkele dagen incognito doorbrengen, alvorens officieel in te klaren in Tonga, in “Pangai”. Al van ver ziet het er prachtig uit en zien we meters hoge surfgolven zich op bouwen en breken. Open CPN, Navionics en de Tonga Pilot bij de hand. Het ziet er tricky & akelig uit! We varen tussen de brekers in, volgens de koers van de drie geraadpleegde bronnen. Plots verschijnt er 4,5m op de dieptemeter en zijn de rollers vlakbij...  we maken linksomkeer, willen niet riskeren dat een golf ons optilt en op de kiel dropt! Jammer, bij rustiger weer zal dit een heel andere situatie geven, maar op dit moment is het een ‘NO GO! Dus, doorvaren... ondertussen is het 15u30 LT. Volgende optie, “Nomuka Iki”, 14NM verder. Dolfijnen komen ff met ons spelen, wat een fijne beloning na zo’n zware tocht. Om 18u LT, na 51u varen, droppen we het anker aan de noordzijde van het eiland “Nokuma Iki”.
Tijdens onze tocht merkten we reeds een sterke aparte geur in de voorkajuit en was ie nog sterker  in de garage: bleek er een bus met reinigingsmiddel stuk en alle vloeistof is leeggelopen in de garage! Geen keuze: alles eruit en opkuisen! Ondertussen wordt het donker en later. De fles champagne zal voor morgen zijn, we zijn moe en houden het bij een witte porto (nog mee van Portugal (oktober ‘15!) & een rum cola. Voor we’t weten zijn we deze zware tweedaagse weer vergeten. Slaapwél x