zondag 12 juli 2015

Bilbao-Castro Urdiales(ESP)

Woensdag, 8 juli '15

Oei, vanmorgen zijn er grijze wolken en wat motregen... Maar al snel is het droog en drukkend. Tegen de middag halen we ons anker op en varen naar de tanksteiger om even wat diesel en water bij te vullen, dan kunnen we er weer even tegen.
Zonder wind vertrekken we richting het westen. We willen een tussenstop maken in Castro Urdiales en daarna doorvaren naar Santoña. In de zomer is het aan deze kant(verder naar het westen, vanaf Santander, veranderd het) vaak zo: 's Morgens en 's avonds windstil of weinigwind en vanaf de (na)middag komt er meestal wind. Dit kennen we van in Griekenland. Hier zijn langs de kust vele ria's= diepe inhammen, die ontstaan zijn door het voortdurende gebeuk van de zware branding op deze kusten. Op de meeste plaatsen zijn daardoor in zee uitmondende rivieren en rivierdalen uitgesleten tot brede, niet al te diepe trechtervormige rieviermondingen, met geleidelijk oplopende heuvels erachter. Deze zijn intens groen door de overvloedige regenval en relatief warme temperatuur van het zeewater. Het achterland is knalgroen en vruchtbaar. De baaien worden omringd door een berglandschap. De natuur is overweldigend! We gaan proberen zoveel mogelijk van deze ria's te bezoeken, indien de toegang en de ria diep genoeg of met HW kan aangelopen worden, want er zijn er een aantal die droogvallen.
We zetten zeil wanneer we de haven uitvaren, maar er is te weinig wind en door de deining vallen we stil, dus varen we op motor door. Het is maar 7NM naar Castro Urdiales. En we zijn nog niet halfweg of...trrrr... Daar gaat onze vislijn. Bonito numero duo aan onze lijn! Hij is zelfs nog iets groter(49,5cm) en dikker dan de eerste.
Onze eerste werk, als we toekomen in Castro Urdiales, is de bonito kuisen. Gelukkig hebben we gisteren nog even een filmpje bekeken, op YouTube, van het kuisen van een bonito. Deze keer zijn onze filets nog mooier. Het is mooi, maar zacht en fragiel vlees. Vanavond eten we onze eerste bonito op en leggen deze in zijn plaats de vriezer in.
Het is hier een havenstadje om verliefd op te worden. We liggen hier schitterend in de havenkom met een prachtige gotische kerk en een kasteel met vuurtoren als zicht. Ook de gebouwen rondom zijn knap en indrukwekkend. Wanneer we aan wal gaan is het rustig, we merken niks van de beschreven drukte op de kade en in de stad. We gaan op zoek naar pintxos en wandelen rond in de stad. Wanneer we even later terug toekomen aan de promenade, is het er een gezellige drukte. De Spanjaarden hun siësta is voorbij en zij en de stad komen tot leven. De wind blijft uit en we besluiten niet meer door te varen vandaag, maar te genieten van het mooie gezellige stadje.
Op Zensation bereiden en verorberen we onze eerste bonito en dat bevalt ons héél goed. Daarna keren we weer terug met ons dinghietje naar de wal en vermengen ons in de gezellige sfeer.