zaterdag 21 november 2015

La Palma, Puerto de Tazacorte(ES_Canarische)

Woensdag, 18 november '15

Dán toch maar een auto huren en rond de krater van de vulkaan en het nationaal park Tuberiente rijden? Jammergenoeg krijgen we te horen dat we vanuit de haven of het dorp geen auto kunnen huren en al zeker niet voor één dag. Waar dan wél Los Llanos. Dat is een stad verderop, waar we met de bus naar toe kunnen. De stad telt meer inwoners en is toeristischer meer in trek dan de hoofdstad Santa Cruz. Te voet klimmen we naar boven naar de stad van Tazacorte. Onderweg zien we véél bananenplantages die tegen de zuidflank van het gebergte in terrasvorm gebouwd zijn. In het stadje bevind zich een bananenmuseum, uniek in Europa. We willen wél wat meer weten over die kleine lekkere banaantjes. Maar de openingsuren van de flyer kloppen niet meer...jammer, dan maar de bus nemen naar Los Llanos.
We rijden verder het gebergte in, het is een mooie heldere hemel, blauwe lucht en we kunnen een stuk van de vulkaankrater goed zien. En de bananenplantages volgen elkaar op. Het wordt hier ook wél het chiquita-eiland genoemd...Moeten er nog banaantjes zijn?
Het stadje oogt cosy, met zijn smalle straatjes en unieke winkeltjes. Op de stadspleintjes bevinden zich bistro-kiosken en talrijke terrassen. Santa Cruz is inderdaad minder aantrekkelijk. Hier is ook veel meer leven en meer toeristen. We lopen hier niet alleen door de straten, zoals enkele dagen geleden in de hoofdstad.
Na wat rondkuieren, nemen we de bus terug naar Tazacorte. We stappen uit in het stadje om dit verder te verkennen en druipen, tegen openingstijd af, naar het bananenmuseum. Zo komen we meer te weten over La Palma, de bananenteelt, economie, enz... Ja, 600 000 ton bananen worden er hier per jaar geëxporteerd! En het hele jaar door kunnen ze oogsten door het goede klimaat en hun serres, gemaakt van doeken. Op onze geheugenkaart staan nu genoeg bananen en -plantages...na Madeira, is het ons gelukt om ze in alle rust te fotograferen. 
Bananen...het doet me denken aan een (fout) liedje van in mijn uitgangstijd...
Zie links voor tekst en nummer:

http://www.songteksten.nl/songteksten/6797/boswachters/bananenlied.htm

https://www.google.es/url?q=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DgNfKs_UvFbY&sa=U&rct=j&ved=0CB4QyCkwAGoVChMI26i3tfuayQIVArYaCh0y5wWj&usg=AFQjCNHIJ8e87zJdqqT4KRoKgteciZAM_g

Op de plantage is een feestje aan de gang van Duitsers en we krijgen een flesje bubbels mee! Of hebben we effe ons gedragen als Party-crashers of paparazzi?!
We zakken terug af naar Puerto de Tazacorte en na de apo (de bubbels van het feestje) aan boord, wandelen we weer in het donker naar de boulevard...de dagen zijn hier ook kort. Na een etentje op een terras worden we tijdens onze terugtocht getrakteerd op een spetterend vuurwerk vanuit de heuvels van het stadje Tazacorte. Die Duitsers weten wél wat feesten is!!! Het was ne bloemeké(van vuurwerk) om U tegen te zeggen. Fantastisch...sehr schön!