zaterdag 5 december 2015

Gran Canaria, Arguineguín 3(ES_Canarische)

Dinsdag, 1 december '15

De nieuwe 'Omnia-oven' levert ons op minder dan tien minuten verse afgebakken mini-broodjes en een mini-croissant met kaas. Super!
De laatste dag dat we kunnen rondrijden met de huurwagen. Er is file in het anders zo rustige vissersdorpje Arguineguín... Het is marktdag! Toeristen overstelpen het dorp en de kraampjes. We muizen er met ons huurautootje vandoor, op zoek naar rust en grotwoningen. 
In Barranco de Guayedeque zien en bezoeken we een aantal grotwoningen in het gebergte. Ooit hebben de 'Guanchen' (=mannen/zonen van Tenerife, is de letterlijke vertaling) de oorspronkeleijke bewoners van de Canarische Eilanden hier in gaten/holen, die ze in de rotsen hadden gehouwen, gewoond. Ze worden vergeleken met aboriganals en holbewoners. Ze gingen gehuld in geitenvellen en maakten ook grot-/rotstekeningen. Ook lavatunnels of uitgegraven ruimtes met een houten dak gebruikten ze toen om zich te verplaatsen of in te schuilen of te gebruiken als opslagruimte of dierenstallen.
Nu kiezen er nog mensen voor om hierin te wonen. Sommige op de armzalige manier, andere op een moderne hedendaagse manier met een aangebouwde extra woonst, terras, e.d., inclusief elektriciteit, satelietschotels en watervoorziening. De ruimtes zijn klein en knus.
De omgeving is groen en in de ruwere gebergten lijken wel vormen van dieren of mensen zich te hebben gevormd...dit is volgens mijn 'ruimdenkende' verbeelding! De wegen zijn hier overal in goede staat en op plaatsen heeft men zelfs muurtjes gezet van allemaal klein lavagesteente. Soms rijden we ook tussen een berg door, d.w.z. Dat ze het gebergte in stukken doen en er gewoon een weg tussen legt!
In Argüimes is een leuk dorpje met een prachtige kerk(bijna alle kerkgebouwen zijn op de Canarische mooi, maar we worden er niet heilig van ;-)  ). Huizen met gevlekte muren zijn ons al sinds La Gomera hier en daar opgevallen, ook hier op het eiland en in het dorp kunnen we zulke gevels bewonderen. De ene plakt stenen op zijn gevels, de andere laat er enkele bloot bij het bezetten. Van ver lijken het wel dieren-huisjes, afhankelijk van de kleur, kan je het vergelijken met een giraffe, koe, enz... Een leuke speelse touch ;-). We zien ook een huis met een gevel van allemaal kleine keitjes, zoals we in Madeira wél eens voetpaden of pleintjes waren mee aangelegd. Uniek zicht.
We lunchen op een terras bij stambeeld van een violiste, die ons voorziet van prachtige klassieke muziek bij het verorberen van plaatselijke tapa's, waaronder geit 'barca'...lekker!
Via Ingenio rijden we naar Puertas een van de grootste archeologische vindplaats in Gran Canaria, met verschillende grotten waar de toen oorspronkelijke bewoners woonden in de openingen van de rotsen. 
Daarna begint onze zoektocht naar campinggas en een ventiel om de fenders op te pompen. Bij een bandencentrale kan the Captain een ventiel scoren en ze staan versteld over de manier hoe hij het binnenventieltje eruit draait...tja, zijn ex-job is hij nog niet verleerd ;-)
Bij de buren, een benzinestation, kunnen we campinggas kopen. Twee vliegen in één klap, dat is een meevaller!
Afspraak met de familie op Playa de las Meloneras, waar we de eerste avond samen zaten. De garçon Roberto heeft al een fles Cava van de zaak voor ons klaar staan! Het is alweer de laatste avond van de familie, morgen vliegen ze weer naar het koude België. Om alvast te acclimatiseren, is het hier ook wat beginnen regenen... We kruipen dicht bij elkaar onder de grote luifel en de terrasverwarming. 
En dan is het al zover...onze wegen scheiden hier... Het afscheid valt zwaar, ook al zien we elkaar snel weer, binnen drie weken in België. Het was fijn om hier samen te zijn! Tot gauw x