zaterdag 20 februari 2016

Guadeloupe, Point-à-Pitre - Marine Rivière de Sense (Caraïben)

Donderdag, 18 februari '16

Liggen we hier in een paradijs, regent het toch wél zeker! De vijftig tinten blauw/groen lijken meteen minder kleur- en kwijlrijk, hi, hi, hi. Maar niet getreurd, na regen komt zonneschijn en dat is hier zeker het geval. En hoe, ze geeft er meteen een stevige lap op en brandt alle wolken weg :-)
In de stad aan de kade brengen vissers hun vangst aan land en en verkopen er verschillende soorten vis: tonijn, bonito, zeebaars en nog vele andere die we niet kennen met de kleuren blauw, roze, geel. Gigantische langoesten proberen uit bakken te kruipen. Pelikanen hebben zich in grote getallen verzameld bij de vissers in de hoop iets lekkers te krijgen, terwijl de vissen met veel zorg ontdarmd, gefileerd en ontschubd worden met behulp van kroonkurken op een stok. (Gek, dit was een zelfgemaakt muziekinstrument dat we gebruikten in de klas en hier schrapen ze er de schubben mee van de vissen, hi, hi, hi, had ik dat geweten...)
De fruit -& en groentenmarkt oogt weer kleurrijk, en we worden alweer afgezet bij de aankoop van enkele stuks! Jammer, dat ze de toeristen zo uitbuiten! Kopen dan liever in de supermarkt, waar de prijzen zijn getekend en het voor iedereen hetzelfde is.
Het stadje heeft prachtige houten gebouwen met balkons en smeedijzerwerken, jammer dat de staat ervan en kleuren verwaarloosd worden. Toch ademt het hier 'echt  Caraïben' uit en armoede is ook duidelijk aanwezig. Toch is er een heuse winkelstraat met verscheidene zijstraten met overvolle winkels met kledij, schoeisel, lingerie, accessoires, kleurrijke stoffen met vooral de geel, oranje, rood, groene Caraïbische geruite stof, enz... Het is de 'Abdijstraat' in Antwerpen in 't veelvoud!!! Als je hier niet vindt wat je zoekt...;-)
Bij terugkomst in de baai, zien we tussen alle Franse vlaggen nog een Belgische vlag en wanneer we even later vertrekken, komt er nog een boot met onze driekleur voorbij gevaren.
We varen naar de westkant van de linkervleugel van het vlindervormige eiland. De tocht verloopt aangenaam en onderweg komen we een chauvinistische landgenoot tegen, die enthousiast met zijn vlag op het achterdek staat te zwaaien naar ons. Leuk om te weten dat er nog enkele Belgen hier rondvaren.
Net voor zonsondergang liggen we voor de haven van 'Rivière de Sens'. Op AIS, zien we dat SY Twixx in de haven ligt. We hebben hen al in Spanje mislopen en gisteren in Pointe-à-Pitre. Zou het ons lukken om elkaar hier terug te zien? En ja hoor, Brigitte & Rob zijn aan boord. Een uitgebreid warm ontvangst met borrel en lekkers volgt, aangevuld met avontuurlijke verhalen en een fantastische avond :-)