maandag 19 december 2016

Aruba, Oranjestad, Surfside Bay(Caraïben)

Zaterdag, 17 december '16

Buitjes zijn ook hier aanwezig... Tja, onze plantjes houden er wél van en hebben reeds nood aan een knipbeurt ;-)
Na 't ontbijt dinghieën we naar het strand. Waar kunnen we de dinghy achterlaten? Gisteren hebben we een andere bijboot in de gaten gehouden en we varen dezelfde kant op, die leidt ons naar een kanaaltje met een bruggetje voorzien van lage doorvaarbogen. Maar we worden teruggefloten door iemand! De twee bars/restaurants op peilers boven het water zijn ook geen optie. Dan maar op het strand en vastmaken aan een boom.
Aruba, het derde en laatste eiland van de ABC-eilanden, de Nederlandse Antillen, dat we gaan ontdekken. Het is het kleinste van de drie eilanden met zijn 193 km2 en ligt het meest westelijk. Geologisch gezien behoord Aruba tot een uitloper van een bergketen van de Venezolaanse kust, die bestaat uit kalsteenplateaus en stollingsgesteentes. Het hoogste punt is de 'Jamonota' 189m.
Tot in 1985 was de belangrijkste inkomst de olieraffinaderij. Met de sluiting ervan kelderde de economie. De laatste decennia heeft de toeristenindustrie een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waardoor er nog maar weinig 'Holland' op het eiland overblijft. Door de talloze hotels en resorts langs de kilometers witte zandstranden, winkels, juweliers, bars, nachtclubs, discotheken, casino's, restaurants, enz... behoort Aruba tot één van de populairste vakantie-/cruisebestemmingen van de Caraïben, vooral voor de Amerikanen. Waaraan ook de opvallend vriendelijke bevolking (+_113000) hun bijdrage leveren. Hun positieve instelling is af te lezen aan de slogan 'One Happy Island', die de nummerborden van de auto's siert. De hoofdtaal is Nederlands, maar ook hier wordt Papiamento, Spaans en Engels gesproken. Engels is ook de taal waar iedereen je eerst mee aanspreekt: Toeristen, remember... Het betaalmiddel is hier AWG of AFL, de Arubaanse Florin (1€ = +_1,8AWG), maar ook de US$ wordt aanvaard en veelal als prijsaanduiding afgebeeld.
Het centrum van 'Oranjestad' is op loopafstand vanaf ons dinghy-stallingsplekje. De gebouwen ogen groot en modern. Vele winkels & -ketens en merknamen schreeuwen vanop hun gevels.
Na wat rondslenteren in de stad, zoeken we een strandbar op met zicht op ons dobberend huisje en het mooie blauw-groene water.