maandag 6 november 2017

Frans Polynesië, Genootschapseilanden, Tahiti, Taina - Mo’orea, Haapiti

Vrijdag, 4 augustus ‘17 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(UTC +2u)!

De luxe van goede WiFi & dagelijks bezoekje aan de supermarkt met de aankopen van: 'waar heb ik zin in & wat zullen we eten vandaag!', laten we even varen. Zensation haar anker wordt uit de modder van Taina getrokken en langs de ondiepten zoeken we ons een weg naar de pas. Eenmaal buiten het rif worden de zeilen gezet. De wind zet ze meteen bol en op de deining & windgolven danst onze dame vrolijk op & neer. Bestemming: Mo’orea. Het zustereiland waar we, reeds enige tijd, dagelijks op kijken. Waar de wolken boven hangen, de zon achter ondergaat en regenbogen verschijnen. Het ligt slecht een 12 mijl van Tahiti.
Heerlijk na al die tijd weer te zeilen & Zensation voelt zich, net als haar bemanning, top 👍🏽
De vislijn mag ook weer van stok.
Onze ogen turen extra naar het water en onderzoeken elke golf. Het is uitkijken naar walvissen, want in deze tijd van het jaar (tussen juli & november), is het de periode dat de bultrugwalvissen deze wateren komen opzoeken om hun jongen te zogen. Vooral de warme veilige wateren, tussen Tahiti & Mo'orea, zouden de perfecte natuurlijke broedplaats voor hen zijn.
In het zuiden ligt een baai bij het plaatsje Haapiti. Naast het rif, komt een bootje een pas uit en keert plots terug... dan zien we een spray en... een donkere rugvin boven het water krommen: een walvis 🐋
Naast de pas breken de golven wild op het rif. Mooie surfgolven rollen zich tot een tube, die door enkele beoefenaars worden uitgetest 🏄🏽🏄🏽‍♀️
Wanneer we de pas van Haapiti invaren, zien we een ander whale-watch-bootje met toeristen: dolfijnen. Spinners, zoals ze ze noemen, een kleine dolfijnensoort die recht omhoog springt en enkele keren rond zijn as draait in de lucht. Hiervan krijgen we enkele perfect uitgevoerde demonstraties te zien 🐬🐬🐬  Wat een ontvangstcomité! Onverstoord zwemmen ze met ons verder de baai in. 
Tussen enkele bekende boten, enkele bommies en ondieptes, vinden we een ankerplaats. Heerlijk nagenieten in de kuip van deze fijne korte zeiltocht en ons meezwemmend gezelschap 🐋🐬

Extra info over “Humpback whales/bultrugwalvissen:
Ze reizen ongeveer 7 000 km van Antarctica, waar ze zich tijdens de zomer vooral voeden met garnalen en kleine visjes. Ze komen in de winter naar hier voor de voortplanting. De bultrugwalvis is ongeveer 15 m lang en heeft een gemiddeld gewicht van circa 25 ton. Ze kunnen meer dan 40jaar oud worden. Een zwangerschap duurt 11 maanden. Ze bevallen van een kalf van een gemiddelde lengte van 4 meter en een gewicht van 800 kg. 
Het observeren van walvissen is een unieke ervaring in het warme heldere water van Mo’orea. Professionele gidsen leiden de "whale watching"-excursie per boot, om de spectaculaire sprongen te bewonderen (parendans) en te luisteren naar de zingende mannen. Soms is het ook mogelijk om te snorkelen in de buurt (slechts enkele meters) van de walvismoeder en haar kalf.

Sinds 2002 is de “walvis-tour” reglementair & geautoriseerd.