woensdag 7 maart 2018

Dag 5: Frans Polynesië: Gambier Archipel - Australeilanden


Zaterdag, 3 - zondag, 4 maart ‘18_17u30(UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Afgelegde afstand: 103 NM
Vaaruren: 24u
Gemiddelde snelheid: 4,29 kn
Gemiddelde knopen wind: 4 kn
Positie: 27°28'S 143°22'W
Afstand tot bestemming (Rapa Iti): 50NM

Ook al lopen de mijlen deze keer niet zo vlot, toch moeten we, met nog maar 154 mijl te gaan, ons inhouden om zeker met licht toe te komen. Dus de motor draait niet op volle toeren.
Om 23u kan het lawaai eindelijk, na 10u motoren, weer uit!
Met het beetje wind dat er is proberen we te zeilen. De wind shift. Van ‘voor de wind, ruime wind’ gaan we naar ‘halve wind’. Om 1u ‘s nachts is het weer om zeep. De wind shift verder naar ‘aan de wind’. De helling wordt wat groter en de comfortabelere leef- & beweegbaarheid is vanaf dan schuin. De deining is mild, het pannekoeken bakken gaat vanmorgen op een iets hellend vlak 🥞. Gelukkig heeft dat geen invloed op de smaak 😜
Om ons heen is het water blauwer dan blauw. Hoe kan dat nu met een diepte van 5000m?! Vliegende vissen zweven boven het wateroppervlak, om vervolgens in een golf te donderen.
De spinnakerschoten worden opgeruimd. Deze hebben we de laatste uren niet meer nodig.
Vanaf de middag neemt de bewolking toe en probeert een waterzonnetje er door te breken. In de namiddag wordt het wind tegen stroom, deining & windgolven komen van tegenovergestelde richting, wind shift en shift en shift... De zee wordt een klotsbak. De diepte veranderd, ze zakt van 5000 naar 4000 en verder naar 3000 & 2000m. De Australs Archipel komt dichterbij. Het water weet het ook allemaal niet meer en plots bevinden we ons in wasmachine!
Toch proberen we nog een aantal keer de zeilen uit te rollen, maar met de wind van ‘alé kanté’ is’t niet gemakkelijk en dus gaat, net voor het afklokken, de motor weer aan.
In de verte zien we het silhouet van het eerste (onbewoonde) eiland ‘Marotiri’.