vrijdag 13 juli 2018

Lokale producten Frans Polynesië_deel 1

Lokaal product Frans Polynesië:
Monoï Olie uit Tahiti, Frans Polynesië 

Sinds onze aankomst in Frans Polynesië hebben we dit product leren kennen. In Tahiti zijn we op bezoek geweest bij één van de producenten ervan, namelijk ‘Monoï Oil Tiki’. Het is een lang proces dat in verschillende stappen gebeurt. Lees hieronder over het ‘artisanale’ product.

‘Monoï’(uitgesproken als Mah-noy), is een oud Tahitiaans woord uit de ‘reo-maohi' taal wat “scented oil” betekent.
De term mono'i bestaat uit twee elementen: Mo is een begrip dat verwijst naar beschaving en cultuur, in tegenstelling tot primitiviteit en de wilde natuur. Het tweede element no'i betekent vermengen of samenkomen. De twee elementen samen vormen dus mono'i, de naam van die welbekende 'geparfumeerde olie'. De geur is zo onweerstaanbaar, dat ze 'liefdesdrank' wordt genoemd. Bij de legendarische, authentieke bereiding ervan bedient men zich van voorouderlijke magische gebaren en kostbare, zeer gewilde ingrediënten. 
De ‘scented oil’, beter bekend als ‘Monoï de Tahiti’, is de beroemde parfumolie, die wordt vervaardigd van geweekte bloemblaadjes van de Tiaré tahiti bloem in een half-wasachtige kokosolie. Pure Monoï Olie wordt gezien als wonderolie en is een combinatie van natuurlijke kokosolie en de Tiaré bloem afkomstig uit Frans Polynesië. Pure kokosolie herstelt en hydrateert, en de Tiaré bloem heeft een kalmerende en reinigende werking evenals een heerlijke geur. De Tiare bloem ruikt heel erg zoet en sensueel en wordt daarom gebruikt in heel wat beroemde parfums, zoals Alien eau Luminescente by Thierry Mugler, Anais Anais Cacharel, Island Fifi by Michael Kors en vele andere.
De olie staat bekend om de verzorgende haar- & huideigenschappen en wordt door kenners bestempeld als de nieuwe rage op gebied van natuurlijke verzorging van haar & huid. De olie wordt beschouwd als 'goudmijntje' voor een zachte huid en sterk, glanzend haar. 
Het ware schoonheidsgeheim van de mooie Tahitiaanse vrouwen!

Geschiedenis
Monoï Olie wordt ook wel eens de 'heilige' olie van Polynesië genoemd, vanwege de belangrijke traditionele rol die Monoï Oil vervult vanaf de geboorte tot de dood van de Tahitiaanse bevolking.
De tijdsperiode waarop Monoï  voor het eerst werd gemaakt is onbekend. Vermoedelijk zijn Maori's ongeveer 2000 jaar geleden begonnen met het produceren ervan. Vroege Europese ontdekkingsreizigers die naar de Polynesische eilanden reisden, waaronder James Cook, spraken al van het gebruik van Monoï door de inboorlingen. Ze gebruikten het voor medicinale, cosmetische en religieuze doeleinden. Zo werd het lichaam van pasgeboren baby's ingesmeerd met Monoï om uitdroging van de huid te voorkomen bij warm weer en om het lichaam te verkoelen. Wanneer een persoon stierf, werd zijn lichaam gebalsemd en geparfumeerd met Monoï, met de gedachte dat hun reis naar het hiernamaals vergemakkelijkt werd.
Monoï werd ook gebruikt tijdens oude Polynesische religieuze rituelen. Tijdens ceremonies, die in de "marae’s" (tempels) plaatsvonden, gebruikten Maoripriesters Monoï om heilige voorwerpen te zalven en om de offers voor hun goden te zuiveren.
Maori-zeevaarders gebruikten Monoï om hun lichaam te beschermen tegen koude harde winden en zout water tijdens lange kanotochten op zee. Zelfs nu wrijven veel duikers hun gehele lichaam in met monoi, voorafgaand aan het duiken en dat voor hetzelfde doel.
Vanaf 1942 werd monoi vervaardigd voor de handel.

Productie
Dit traditionele schoonheidsproduct, dat ook wordt gebruikt voor therapeutische behandelingen en als kostbaar handelsgoed, wordt hoofdzakelijk vervaardigd uit twee grondstoffen, beide Polynesische symbolen: de kokosnoot en de bloem van de Tiaré Tahiti.
Om de kwaliteit van Monoï olie wereldwijd te waarborgen wordt de productie gereguleerd door het Institut de Monoï en gecertificeerd met een “Appellation d’origin”. Slechts 5 fabrikanten zijn gekwalificeerd om gecertificeerde Monoï de Tahiti te produceren en werken volgens de traditionele wijze van hun voorouders, het Maori volk. De pure kokosolie wordt geperst van het vruchtvlees van kokosnoten die op natuurlijke wijze zijn gerijpt en gevallen van de palmboom, nml.: het rijpe vruchtvlees wordt eerst minimaal een week gedroogd in te Tahitiaanse zon (=kopra), voordat de olie wordt geperst op een temperatuur van 125 graden. 
De Tiaré Tahiti (Gardenia tahitensis) is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een kleine bloemdragende heester die alleen voorkomt op de archipel van Frans-Polynesië. De bloem van de Tiaré vormt het nationale embleem van het eiland Tahiti en Frans-Polynesië.
De tiaré bloemen die gebruikt worden voor het produceren van Monoï, worden met de hand geplukt als de bloemen nog ongeopend zijn. De bloemen worden direct meegenomen naar de fabriek en ontdaan van hun stampers. Daarna moeten de bloemen minimaal 15 dagen geweekt in geraffineerde kokosolie. Volgens specifieke normen, gesteld door de titel van oorspronkelijke herkomst, dient elke fabrikant minimaal 15 tiarebloemen te gebruiken per elke liter geraffineerde kokosolie. Na de maceratie wordt de olie opgeslagen in vaten. De vaten worden verzegeld, voor ze Tahiti verlaten.
Deze combinatie is al eeuwen een Polynesische beauty geheim. De enige plek in de wereld die Monoï produceert is Tahiti, Frans Polynesië.


Gebruik
Uit recent onderzoek bleek dat Monoï rijk is aan methylsalicylaat, een huidkalmerend middel. Het is een natuurlijk geconcentreerde verzachtende stof, die in de huid doordringt, de opperhuid bevochtigd en de huid beschermd tegen zon en wind.
Monoï wordt tegenwoordig gebruikt na het baden of douchen, om uitdroging van de huid te voorkomen. Ook wordt het door duikers gebruikt, om hun lichaam te beschermen tegen zon, wind en zeewater. Verder wordt het gebruikt als: badolie, zonnebrandolie, haarverzorging, massages en pijnstillend middel na zonnebrand. Vrouwen in Frans Polynesië blijken de olie generaties lang o.a. te gebruiken tegen uitslag & eczeem en babymassages. 
Monoï olie is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E en antioxidanten. Dat zorgt voor een sterke vochtinbrengende vermogen. Het hydrateert & verzacht de huid en geeft het een mooie zachte gloed. Uit onderzoek van de non-profit Institut du Monoï, is gebleken dat na 28 dagen de elasticiteit van de huid met 27% is verbeterd. De hypoallergene olie is geschikt voor de droge & gevoelige huid en elk huidtype.
De olie is ook te gebuiken als natuurlijke vervanger van baby olie voor de gevoelige babyhuid. Monoï olie wordt snel opgenomen door de huid en is totaal niet vettig.
Monoï de Tahiti Oil is zeer geschikt voor droog haar. Je kunt het gebruiken als pre-shampoo behandeling (haarmasker, deep conditioner) of als sealer voor je hele haar of alleen de puntjes. Mensen met krullend en kroeshaar kunnen de olie dagelijks gebruiken als hydratatie en verzorging.
Verrassend is echter het gebruik van Monoï Oil als tanning product. Het blijkt dat indien de huid tijdens het zonnen is ingesmeerd met Monoï Oil, de zongebruinde teint geïntensiveerd wordt en langer aanhoudt. (Let wél op de beschermingsfactor!)

Massage
De kunst van de mono'i-massage, bekend als taurumi, een belangrijk element van de traditionele geneeskunde (ra'au tahiti) van de Polynesiërs en van hun filosofie en gebruiken, heeft de reputatie lichaam en geest te genezen. Ze verbindt aanraking met spiritualiteit, energie en spraak. Taurumi betekent verbinden, voelen met de handen door te masseren.
Het taurumi-mono'i-ritueel wordt tegenwoordig uitgevoerd in de meest luxueuze kuuroorden.

Opmerking
De Monoï olie stolt onder een temperatuur van 22°C. Hou hem even tussen warme handen, zet het flesje in een beker warm water of zet het in de zon, om de substantie vloeibaar te maken en gebruiksklaar te hebben.

Link naar de producent: