vrijdag 13 juli 2018

Lokale producten Frans Polynesië_deel 2

Lokaal product Frans Polynesië:

De ‘Noni’ of Indische moerbei (Morinda citrifolia) is een plant, een struik of een tot 6 m hoge groenblijvende, diepvertakte boom met vierkantige takken.
De tot 15 cm grote vruchten zijn eivormig of ovaal en meestal niet gelijkmatig ontwikkeld. De dunne, rijp bleekgroene of roomwitte schil is onregelmatig gesegmenteerd; ieder segment was ooit een bloem. Het glazig-wit vruchtvlees is niet lekker en ruikt naar schimmelkaas.

TAHITIAANS PLANTENEXTRACT MET TALLOZE THERAPEUTISCHE MOGELIJKHEDEN
In de traditionele geneeskunde van de Polynesiërs hebben vruchten en plantenextracten eeuwenlang een belangrijke plaats ingenomen. Van de vele honderden soorten die door de oude Polynesiërs werden gebruikt, werden slechts enkele vruchten en plantenextracten toegepast bij de bestrijding van ook bij ons bekende fysieke kwalen en ziektes. Een van de meest populaire middelen in dat rijtje is het extract van Noni.  Het ‘Noni-extract’ (sap) wordt in Tahiti geproduceerd en is ook verkrijgbaar in Nederland & België (voornamelijk in de natuurwinkels of online).
De Polynesiërs gebruikten niet alleen de vruchten, maar ook wortels, stam, schors, bladeren en bloemen in verschillende combinaties in de bijna veertig bekende en gedocumenteerde kruidengeneesmiddelen op basis van ‘Noni’. De oude Polynesische heelmeesters droegen hun kennis mondeling over op leerlingen en door de loop van de geschiedenis is veel informatie over de toepassingsmogelijkheden van Noni en andere medicinale planten verloren gegaan.
Ze genazen verschillende ziekten ermee of gebruikten het ter preventie van ziekten. Dit gebruik wordt door wetenschappelijk onderzoek gestaafd daar het naast ziektewerende eigenschappen een sterk immuunsysteemversterkend middel is. In 1985 ontdekte Dr. Ralph Heinicke dat er proxeronine in noni zit. Dat is een stof die het metabolisme ondersteunt. Vanaf die tijd is noni onderzocht. Vreemd genoeg zijn van sommige onderzoeken m.b.t. Noni en kanker de resultaten niet gepubliceerd. De onderzoeken die wel gepubliceerd zijn tonen aan dat het effectief werkt tegen kanker. Noni is nog maar kort bekend in de westerse wereld en is daarom niet uitgebreid onderzocht. De onderzoeken die zijn gepleegd doen vermoeden dat het een multi-inzetbaar medicinaal supervoedsel van ongekende proporties is.
Als je verder googelt en leest over dit product, zou het voor alles en nog wat goed zijn. 

Wat denken de wetenschappers hier van? Wil je het uitproberen? Praat er over met je behandelden arts en anders zou ik denken: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Als we ons maar ‘goed’ voelen. Wij hebben er alvast enkele vruchten ervan geplukt om ons eigen sapje te maken...