donderdag 25 oktober 2018

Trip: Tonga: Ha’apia: Lifuka, Pangai - Nieuw-Zeeland: Noordereiland, Opua

Dag 6: Maandag, 22 oktober ‘18, 13u45 - dinsdag, 23 oktober ‘18, 13u45
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 134NM
Gemiddelde snelheid: 5,58kn
Gemiddelde knopen wind: 8kn
Afstand tot bestemming: 115NM
Positie: 33°29’78S 175°15’76E

Het is een mooie zonnige dag met een blauwe hemel, de temperatuur onder de buiskap steigt een graad, naar 18°C. De zonnecrème wordt weer uitgehaald, maar de lange broek, fleece trui, sokken & schoenen blijven aan!
Naar mate de dag vordert, wordt de zee nog rustiger & vlakker. We zeilen van de Oosterschelde naar het Veerse meer ;-). 
Om 20u verdwijnt het zonnetje en laat een prachtige roodoranje gloed na. De maan staat al eventjes te trappelen om het van haar over te nemen. 
We zeilen met een gemiddelde van 6kn met een licht windje en een knik in de schoot. 
De lucht maakt de kuip, het dek en kussens vochtig. We vertoeven beide binnen. De ene op de slaapbank in de salon onder de dons en diegene die van wacht neemt de achterkajuit met fleecedekens voor z’n rekening. 
Om 1u30 is de wind op en met de motor bij, motorsailen we enkele uren, tot de wind recht op de neus komt en het voorzeil wordt ingedraaid. 
Tijdens mijn tweede wacht, komt er weer wat wind. Na 4,5u motor, kan ik het voorzeil weer uitrollen, en de motor uitzetten. Zensation laat zich door haar zeilen voortbewegen. Het wordt licht en de zon is meteen van de partij. Het beloofd weer een mooie dag te worden. 
Ondertussen worden er al wat voorbereidingen voor onze aankomst getroffen. De mijlen & uren tellen af. De vriezer staat reeds sinds gisteren uit en is leeg. De laatste verse groenten & fruit worden verwerkt in: soep, fruitlassie (fruit met yoghurt drank (Indisch)), fruitsmoothie, slaatje,... of we het allemaal opgegeten krijgen voor we arriveren is nog de vraag! De hele trip hebben we veel meer gegeten dan anders. Na de vorige oversteken staan we telkens wat scherper, dat zal deze keer niet het geval zijn 😜! Het is ook zo’n zonde om eten weg te gooien. Zeker nu ik net nog een artikel gelezen heb over ‘foodwaste’ in het maandblad ‘National Geografic’. Ironisch, niet waar?!
Net wanneer we afklokken is de wind weer op en gaat de motor aan om te motorsailen. Deze windstiltes zaten in de weersvoorspellingen, we wisten dat het ging komen en hadden het verwacht. Maar alles beter dan een front met 50 kn wind over ons heen krijgen! 
Nou, we hebben nog een dag & nacht voor de boeg, een mooi vooruitzicht, we kijken er naar uit en zijn vooral benieuwd naar het inklaren. Gaan ze ons nog eten & drinken afnemen of onze mooie verzameling schelpen? De documenten zijn reeds allen ingevuld om het proces te bespoedigen. Fingers crossed dat we lieve begripvolle ambtenaren treffen.