Nieuw-Zeeland (Engels: New Zealand, Maori: Aotearoa)
Is een land en tevens eilandengebied dat in het zuidwesten in de Grote Oceaan (Oceanië) ligt, het bestaat uit twee grote eilanden (Noordereiland & Zuidereiland) en een aantal kleinere eilanden. Het heeft een oppervlakte van 270.534 km², waarvan 2,1% water. In totaal wonen er 4.510.327. De gemengde bevolking bestaat voornamelijk uit twee groepen: De blanken van Europese afkomst ( vooral: Britten, Nederlanders, Duitsers, Denen & Italianen) en de Maori's. Maori's maken voor 14,6% deel uit van de bevolking en zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, die zich tussen 1250 en 1300 er zich vestigden.
Nieuw-Zeeland is een constitutionele monarchie (een Commonwealth realm), lid van het Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Daarmee is Elizabeth II het staatshoofd. Zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. De officiële landstalen zijn: Engels, Maori, Nieuw-Zeelandse Gebarentaal (NZSL).
Nieuw-Zeeland is sinds 1907 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad is Wellington.
Nieuw-Zeeland staat veelal bekend om zijn prachtige natuur. Er zijn: gletsjers, berggebieden, regenwouden, rotsformaties, meren, geisers en vulkanen. De kustlijn kenmerkt zich door mooie zandstranden. In het water rondom Nieuw-Zeeland kun je uitstekend duiken naar o.a. koraalriffen, scheepswrakken en veel kleurrijke vissoorten. Dieren die in Nieuw-Zeeland voorkomen zijn o.a. walvissen, dolfijnen, pinguïns, zeehonden en heel veel zeldzame vogelsoorten, waaronder de ‘kiwi’ (zie* voor meer info). De aankomst van mensen en hun huisdieren heeft tot het uitsterven van veel inheemse diersoorten geleid. Hierdoor zijn er strenge regels en grondige controles bij aankomst!
Populaire sporten in het land zijn: rugby, cricket en golf. Verder staat Nieuw-Zeeland bekend als een belangrijke melk-, vee-, wijn- en kiwiproducent (fruitsoort).
Zensation en haar crew gaan hier langere tijd verblijven omwille van het cycloonseizoen in de zuidelijke Pacific. De ± zes maanden hier worden onderverdeeld in: zeilen tot begin januari, Zensation op het droge zetten, werken verrichten, over land reizen, naar België vliegen en Zensation weer vaarklaar maken om tegen eind april te water te gaan. Intussen tijd houden we jullie verder op te hoogte met onze schrijfsels over onze avonturen & werkzaamheden 😉.
Meer info:
*De ‘Kiwi’-vogel is het nationale symbool van Nieuw Zeeland.
De kiwi's of snipstruisen (Apterygiformes) zijn loopvogels die van nature alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland. Er zijn drie soorten Kiwi’s: de bruine, de grote grijze en de kleine grijze. Deze vogel kan niet vliegen, is bijna blind en slaapt het grootste deel van de tijd. De vogel kreeg zijn naam van de Maori's. De naam is afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen. Volgens een Maori-mythe creëerde de god Tane de kiwi uit een kalebas.
Deze vogelsoort is bedreigd en worden sinds het einde van de 19e eeuw niet meer gegeten.
De inwoners van Nieuw-Zeeland worden ook wel kiwi's genoemd.
De afbeelding van de kiwi-vogel vind je op vele artikelen, kleding, gadgets & souveniers terug.
*De zilveren boomvaren is ook het nationale sportsymbool van Nieuw-Zeeland: het staat het op het shirt van de ‘All Blacks’, het nationale Nieuw-Zeelands rugbyteam.
In de Maoricultuur is de Koru (een uitrollend jong varenblad) een symbool van nieuw leven. Dit symbool vind je, net als de kiwi-vogel, op vele artikelen, kleding, gadgets & souveniers terug.
De zilveren boomvaren, verschilt van andere varens door zijn zilveren kleur aan de onderkant van het blad.Deze boomvaren heeft een maximale hoogte van 10 meter, met een breedte van 4 meter. De soort komt van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland en op een paar omringende eilanden.
*Waar komt de naam Nieuw-Zeeland vandaan?
Abel Tasman, die als een van de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het 'Stateland', in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Nederlandse cartografen veranderd in 'Nova Zeelandia', ‘New Zealand' (in het Engels vertaald door Britse luitenant James Cook), waarin Zealand de oude Engelse naam van de Nederlandse provincie Zeeland is.
Het land heeft ook een naam in Maori, namelijk 'Aotearoa' wat zoveel betekent als 'land van de lange witte wolk'. Volgens de overlevering zagen de Maori's, toen ze het eiland ontdekten, het land als een wolk aan de horizon liggen. In die tijd hadden de Maori geen naam voor de hele Nieuw-Zeelandse archipel, 'Aotearoa' refereerde enkel aan het huidige Noordereiland of North Island. In het huidige taalgebruik kan 'Aotearoa' echter als alternatief voor 'New Zealand' gezien worden.
*De vlag:
De vlag van Nieuw-Zeeland lijkt sterk op die van Australië. In de linkerhoek zie je de vlag van Groot-Brittannië. De vier rode sterren op de vlag zijn afgeleid van het sterrenbeeld ‘Zuiderkruis’ (Engels: ‘Southern Cross’). Het sterrenbeeld is elke nacht (bij onbewolkt weer) te zien. Het sterrenbeeld gaat in Australië en Nieuw-Zeeland nooit onder.