woensdag 2 september 2015

Cascais-Lissabon, Marina Parque das Nacões(PT)

Vrijdag, 28 augustus '15

We nemen voorlopig afscheid van Ikiro, want we varen naar Lissabon voor enkele dagen.
We zeilen rustig en proberen nog eens een visje te vangen onderweg. We varen tussen twee kleine vissersbootjes en...daar gaat onze molen...beet? Of hebben we één van de vissers hun vislijn te pakken? 'Oejoeijoei..!' Horen we in de verte. Lap, de visser zijn lijn aan de haak. The Captain begint zijn lijn binnen te halen, maar ze knakt! Die van de visser is sterker en daar gaat ons aas alweer en weer géén verse vis!!!
We varen de Rivier Taag of Rio Tejo(in het Portugees) op. We zien meteen indrukwekkende bezienswaardigheden: de 'toren van Bélem', Paradrão dos Descobrimentos'(aandenken aan de ontdekkingreizigers uit de 15de&16de eeuw, het plein 'Praca do Comércio', enz... 
We varen de brug 70m hoge 'Ponte 25 de Abril' onderdoor. Deze is indrukwekkend en wordt vergeleken met the Golden Gate of San Francisco(USA). Onderaan op de brugpeilers zijn dolfijnen afgebeeld. Op de oever staat een Christus beeld 'Cristo-Rei',  vergelijkbaar met die in Brazilië.
We varen verder de Taag op en nemen de Expo Marina of de Nacões, die nog maar dateert van de Expo in 1998. Rondom de marina is alles in thema van de zee/water en de expo gebouwd. Zo vormen de gebouwen aan de haven een cruiseschip en zijn er zitbanken in de vorm van een golf. Op de promenade wandel je over mozaïek-afbeeldingen van vissen.
Het is al donker als we nog een avondwandeling richting de Expo maken.
Er bevinden zich de moderne gebouwen en futuristische gebouwen. We zien er weinig van, maar ze zijn wél prachtig verlicht. Morgen komen we terug als de zon schijnt. We zien een kabelbaan met bakjes zoals in een skioord. Dit was ook aanwezig in Porto. 
We wandelen verder tot aan een groot shoppingcenter, waarin een grote supermarkt de hele benedenverdieping inpalmt. Alles is hier dagelijks open tot middernacht! Het is een beetje ver stappen om onze proviand aankopen te maken en ook véél te druk...het is na 22u30 en er staat een lange rij voor de kassa's. De twee spullen die we in onze handen hebben, zetten we terug. We komen misschien morgen wel terug of kopen het ergens anders.
In de horecazaken aan de haven is nog wat beweging, als we terugwandelen naar Zensation. De planning voor morgen is gemaakt: bezoek Lissabon deel I