zaterdag 24 oktober 2015

Madeira 2(PT)


Zondag, 18 oktober '15

Vannacht heeft het geregend, maar de zon is alweer van de partij als we ontwaken. Voor het ontbijt nemen we een plons in het binnenzwembad. We kunnen er weer tegenaan! Op het rittenprogramma hebben we vandaag een deel van de noordkant staan. Deze is vooral bekend om zijn fruit en wijnranken. Onze eerste stop is 'Ribeiro Frio', waar we een forellenkwekerij bezoeken en de forellen van klein naar groot in basins met stromend water zien zwemmen. Varens in de vorm van palmbomen zorgen hier voor schaduw. 
De 'Levada', is een kanaal- en irrigatienetwerk die door tunnels en aquaducten en voorziet een groot deel van Madeira van water. Langs de 'Levada' lopen onderhoudspaden, die een unieke gelegenheid bieden om het prachtige landschap te verkennen, zonder echte beklimmingen. Zo zijn er ontzettend veel wandelroutes. Hier in Ribeiro Frio is ook een vertrekpunt voor een 'Levada'-wandeling, naar Balcões. Met onze sandalen aan, volgen we de 'levada' en met hier en daar modder tussen de tenen, bereiken we het uitzichtpunt met een inmens panorama op de grillige pico's...daar wordt een mens even stil van! 
Na de wandeling rijden we naar het dorp 'Santana', dat bezocht wordt voor de oude houten kleurijke huisjes met hun puntige strooien daken. Hier is er ook een lokaal groenten- en fruitmarkt, waar we al kennis maken en proeven van de mini/kleine-bananen: super lekker van smaak. 
De kustweg brengt ons langs smalle tunnels, waar tweerichtingsverkeer is toegestaan, maar niet mogelijk is en geen verkeerslichten staan. Op een van de weggetjes ligt het vol takken en afgebrokkelde stenen/rotsen, van de regenval van afgelopen nacht...uitkijken geblazen! 
De kerk van São Jorge is een bezoek waard, voor zijn uitbundige versieringen en plafondschilderingen, zoals in 'trompe-l'oeil.
Via de lege haven van Ponta Delgado en de knappe villa's van het dorp, rijden we naar Boa Ventura. Dit dorp ligt tussen de wijngaarden op een heuvel tussen twee valleien...knap zo'n bergje tussen twee grote bergen, het lijkt wel een eiland op een eiland ;-)
De wijnstokken van de wijngaarden, worden hier tegen de wind beschermd door bremhagen, waardoor het landschap er als een schaakbord uitziet.
In dit dorp ligt ook ons hotel voor de nacht, een Oostenrijks gevoel krijgen we bij het hotel en de omgeving... Voor het avondeten kiezen we het restaurant bij de 'miradouro' en smullen van de specialiteit van het huis en Madeira: 'Fragateira': een soort cataplana/stoofpotje met aardappelen, groenten, schaal- & schelpdieren en de fragateira-vis, een lnge smalle vis met zwarte huid, als hoofdrolspeler. Yammie, mmm... Maar o zó veel! We hadden nog wat dorpsgenoten kunnen uitnodigen ;-)
Ondertussen is het hard beginnen waaien en regenen en gaan we met een zingende wind naar bed.